Јавност је ових дана, благо речено, збуњена противречним информацијама о смрти и обдукцији адвоката Владимира Цвијана, некада блиског сарадника председника Републике Србије Александра Вучића, као и члана кабинета бившег председника Републике Бориса Тадића.

Наиме, у јавности су дуго времена кружиле опречне информације о судбини колеге Цвијана, између осталог и информација да се исти налази у иностранству. Оно што је битно у овој ситуацији јесте да су све информације о судбини адвоката Цвијана информације од јавног значаја и то по два основа – прво, исти је био високи функционер Српске напредне странке која је владајућа и друго, он је као адвокат био лице са повереним јавним овлашћењима. Адвокати из Адвокатске коморе Београда су управо и поднели захтев за таквом информацијом на адресе надлежних органа.

Такође, јавност од тужилаштва има право да захтева савесну и темељну истрагу уз податке како је и када смрт наступила и зашто је тај податак постао доступан јавности тек после неколико година. Поставља се и питање да ли су најближи сродници Владимира Цвијана обавештени о његовој смрти, да ли су преузели тело и сахранили га, а обзиром да су то све радње које закон у оваквом случају таксативно намеће?

Имајући све ово у виду, са правом се буди сумња јавности у веродостојност свих информација које смо до сада добили од надлежних државних органа у погледу овог случаја.

Савет Двери за уставна питања, правду и законодавство