Српски Покрет Двери - Лого
Search

Зелена акција градске организације Српског покрета Двери из Новог Сада, предала је данас еколошко писмо са десет питања градској власти у Новом Саду. На конференцији за медије овим поводом, говорила је Ивана Стојановић, члан Председништва Двери и председник градске организације Двери Нови Сад.


Зелено писмо преносимо у целости:
 

Зелено писмо Српског покрета Двери градској власти у Новом Саду
 
Десет питања о заштити животне средине у Новом Саду

 
У складу са новим Прогласом Српског покрета Двери „Промена система – сигурност за све“, који се посебно бави зелeним патриотизмом, а имајући у виду веома лоше стање животне средине у Новом Саду као и то да ће се оно по свој прилици даље погоршавати због (не)чињења  у том правцу, обраћамо Вам се, у складу са Вашим надлежностима у овој области, са следећих 10 питања:

1. Како објашњавате чињеницу да се Нови Сад, који је до пре неколико година сматран једним од најзеленијих градова у Србији, прошле недеље нашао по квалитету ваздуха у штетној по здравље грађана наранџастој зони, односно на скали од 101 до 150? Распон на овој скали мери се честицама ПМ (микрометри ПМ 10 и ПМ 2,5). Те честице су тако ситне да, кад се удахну кроз плућне алвеоле, директно доспевају у наш крвоток и изазивају штету на плућима и срцу.

2. Да ли је узрок оволике загађености ваздуха у веома повећаном броју возила у граду (јер је загађење највеће између 13 и 19 часова), а које је узроковано великом градњом и сабијањем стамбених и пословних зграда на мали простор?

3. Да ли је константно смањење зелених површина у граду због деценијске константне неконтролисане градње, лошег урбанистичког планирања и изградње нових паркинг места на месту зелених површина у граду један од  главних разлога толике загађености?

4. Да ли је ЈП „Урбанизам“, који је под Вашом надлежношћу, под притиском инвеститора (који су изгледа главни планери даљег изгледа града) тражио измештање одбрамбеног насипа на Дунаву од „Војводина вода“ и тиме довео у питање безбедност грађана Новог Сада као и угроженост биљног и животињског света на подручју Каменичке аде – све због изградње луксузних станова од које неће имати никакву корист сами грађани Новог Сада? 

5. Да ли је Ваш досадашњи заменик Срђан Кружевић због завршетка спора са „Војводина водама“ око издавања сагласности за тај пројекат због тога постављен на место директора ЈП „Војводина воде“ и да ли сте добили сагласност у вези са овим значајним пројектом од факултета Техничких наука и института „Јарослав Черни“ како сте раније најавили да ћете га захтевати?

6. Да ли ће и када град Нови Сад донети Правилник којим се регулише испуштање отпадних вода у градску канализацију на основу којих би градске инспекције могле да санкционишу све привредне субјекте које би тај Правилник кршиле?

7. Како ћете и када решити питање градске депоније у Новом Саду која несносним смрадом и отровним испарењима угрожава здравље свих грађана Новог Сада, а нарочито становника Клисе и Шангаја?

8. Да ли је тачно да се постављање централног Пречистача планира на подручју Петроварадина и то у близини стамбених кућа? Тако нешто би онемогућило, због несносног смрада, нормалан живот грађана на том потезу.

9. Да ли би овако постављање Пречистача у у непосредној близини рени бунара представљало могућу опасност за загађење највећег изворишта пијаће воде за град – Петроварадинске аде, будући да постоји опасност од загађења издана (подземних вода)?

10. Да ли град Нови Сад има катастар зеленила и колико се води рачуна о учесталој сечи вишедеценијски старог дрвећа на чијем се месту саде саднице које ће за 10 година бити дрво?

Здрава природна средина је насушна потреба свих нас без обзира на политику и интересе новца и инвеститора. Она треба да је изнад тога, те Вам због тога и постављамо ова питања јер Нови Сад кога сви, надамо се, волимо треба да буде породични град , чистог здравог ваздуха и са здравом популацијом!

Ако се  настави овим темпом уништавања зеленила, Нови Сад ће бити град болесних људи, а надамо се да Вам то није циљ!

[ngg src=“galleries“ ids=“323″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]
 
Целу конференцију за медије можете погледати овде:

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: