Градска организације Српског покрета Двери из Суботице, предала је еколошко писмо са десет питања градској власти у Суботици. Писмо је предао Раденко Мартић, председник градске организације Двери Суботица.


Зелено писмо преносимо у целости:

 – Градоначелнику: Стевану Бакићу

–  председнику Скупштине Града Суботице: Балинт Пастору

     Српски покрет Двери је доношењем Прогласа Двери под насловом Промена система – сигурност за све“, наметнуо  веома важне теме за побољшање живота наших грађана од партиципативне демократије, владавини права, лустрације, одговорности, заштите животне средине, развоја села и града. У складу са Прогласом Двери, заштита животне средине је једна веома важна тема коју смо ми из Српског покрета Двери назвали „Зелени патриотизам“. У овом еколошком писму Двери постављају питања на која од надлежних очекујемо одговоре.

  1. Да ли је пронађен и судски процесуиран кривац за сечу ветрозаштитног појаса на обилазном путу на Палићу?
  2. Ко је од индустријских загађивача ваздуха, земљишта и воде кажњен од стране еколошке инспекције града Суботице?
  3. Да ли надлежни органи Града Суботице имају сазнања о радницима који су се разболели у суботичким фабрикама само због употребе средстава која нису здрава и дозвољена за употребу?
  4. Да ли има неко од одговорних у градској кући који би грађанима Суботице дао информацију када ће језеро Палић бити здравствено исправно за купање?
  5. Да ли су надлежни органи из града Суботице утврдили да ли су мештани Палића угрожени са бушотинама на Палићу или не? Шта је учињено од стране града да се ти мештани заштите?
  6. Изјава директора ЈП за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање Предрага Радивојевића да удаљеност ветрогенератора од стамбених кућа од 1 км је прихватљива, како каже „ако је добра Немцима па што не би била и нама?“ Да ли је и  на основу којих научних или испитаних сазнања се дошло до тога, или је то само паушална оцена одговорног лица Предрага Радивојевића?
  7. Да ли надлежни поред систематске сече дрвећа имају и планове како да обнове посечена стабла, у кругу болнице, на корзоу и другим деловима града?
  8. Када ће Град Суботица да изради план квалитета ваздуха и план заштите од буке, који су законска обавеза руководства градске куће а који нису израђени?
  9. Шта се дешава са одвајањем отпада, Регионална депонија је добила пробну дозволу за рад али не видимо никакве резултате по питању одвајања отпада. Да ли постоји план, дан почетка одвајања отпада?
  10. Да ли јавност може да зна планове пошумљавања у наредном периоду, транспарентно?

     Надамо се да ћемо добити одговоре на ова питања јер свака власт па и ова треба да има бар мало слуха за проблеме и питања заштите животне средине.

ГрО Двери Суботица