Српски Покрет Двери - Лого
Search
Izađi na protest!

U ovom trenutku, ono što je od presudne važnosti jeste upravo to: stisnuti pesnice i suočiti se sa svojim strahovima – sa strahovima, za mnoge naše sugrađane, otelovljenim u društvenoj i političkoj stvarnosti u kojoj živimo. Želeli to da priznamo sebi ili ne, stvarnost onima koji nisu priklonjeni vladajućoj koaliciji, a ni ljudima koji sa njima sarađuju, izgleda nemilosrdno. Nepodnošljivo. Nečovečno.

Situacije u kojima se, u Srbiji, svakodnevno zatičemo samo pokušajući da preživimo – od situacija sa državnom administracijom, preko situacija sa smanjenim platama i penzijama, do situacija u kojima porodice moraju dvaput da razmisle pre nego što požele da dobiju potomstvo – iz dana u dan od 2012. godine postaju sve stravičnije, sve neverovatnije. To se, odlično, odražava i u Narodnoj skupštini, u kojoj narodni poslanici vladajuće većine, doslovno, guše sednice podnošenjem stotina praznoslovnih amandmana, ne bi li, time, stali na put i najmanjem pokušaju partija i pokreta u opoziciji da dođu na red da drže slovo.


Slovo, danas, u Srbiji, ali ne i samo slovo (o kojem možemo misliti kao medijima, zakonima, diskursu u državnim institucijama i sl.) već i sve što iz njega proističe (ponašanje aktivista i saradnika vladajućih partija) može da se stavi u istu ravan sa strahotom koja poriče građanska prava, svakim danom sve više. Naročito građanska prava politički nepodobnih – što se, aktivno, činilo i u režimu iz kojeg su potekle pesme pomenute na početku. Inače, i taj režim je – iako su ljudi verovali da će biti večan – ipak pao.


Svaki politički režim će, kad-tad, pasti. Palo je i Rimsko carstvo. Pao je i Berlinski zid. A svakom slavnom padu prethodi povećano nezadovoljstvo naroda, koje dovodi do opšte destabilizacije iznutra – bilo protestom, bilo bojkotom ili drugim vidovima građanske neposlušnosti. Danas je, pak, reč o protestu – o opštenarodnom protestu protiv Vlasti, protiv bahatosti i bezobrazluka, protiv bestijalosti i besomučnosti, protiv svega što građani Srbije podnose od 2012. godine – a taj će se protest održati u subotu, 15. decembra 2018. godine, na Studentskom trgu, u 18 časova.


Upamtimo taj datum; upamtimo 16. decembar, jer njega ćemo, poput praznika, slaviti u godinama koje dolaze. Zato, izađi na protest!Boban Trifunović,

Omladina Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: