Српски Покрет Двери - Лого
Search

Омладина Двери Београд организовала је перформанс под називом – „Коњи“, очистите кнеза! – испред споменика књазу Михаилу Обреновићу са жељом да јавности скрене пажњу у каквом се стању налази споменик овом великом владару Србије, али и на обећања градских власти да ће реконструкција почети још у новембру 2019 године.

Поменути споменик подигнут је 1882. године, први конзерваторски радови извршени су 1986, а последњи пут је очишћен 1995 године. Споменик се данас налази у веома лошем стању што довољно говори о небризи власти у последњих неколико деценија који су културно-историјско благо српског народа занемаривали и маргинализовали.

Такође, циљ акције је и да укаже на једну веома ружну узречицу која се нажалост усталила у нашем народу а она гласи: „Хајде да се нађемо код коња, то је близу коња, идемо код коња“ итд. Сматрамо да је такав однос према великанима наше прошлости недопустив и стога апелујемо на Завод за заштиту споменика као надлежну институцију, али и на градску власт да реконструкција споменика почне што пре и да ово монументално здање поново засија на понос свим грађанима престонице и Србије.

Омладина Двери Београд

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: