Српски Покрет Двери - Лого
Search
Omladina Dveri i DSS održala performans 'Merdita, laku noć'

Predstavnici omladine Dveri i omladine DSS juče su ispred Doma omladine u Beogradu održali performans u okviru kog su postavili pano na koji su zakačili slike srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, a potom presekli crvenu traku uz poruku „Mirdita, laku noć“.


Predstavnica omladine Dveri Jelena Vujanović kritikovala je festival „Mirdita, dobar dan“, rekavši da predstavlja Kosovo kao nezavisnu državu, što je protivustavno. Pozvala je institucije da reaguju na organizovanje tog festivala, navodeći da dok god Srbija ne prizna Kosovo u državi ne može da se organizuje bilo šta što govori o „normalizaciji odnosa Srbije i Kosova“. 

„Zapitala bih se da li nereagovanje institucija nama mladima šalje poruku da mi onda možemo da radimo sve drugo što je protivustavno. Da li onda možemo da kršimo zakon bez  ikakve reakcije? Ako može Inicijativa mladih da organizuje nešto što je protivustavno onda ja mogu da idem da obijem banku, zar to nije isto“, upitala je ona.


312×208


Ona je kazala da „festival govori o nekakvom približavanju kultura Srbije i Kosova“, a da umesto toga treba da se štiti srpska kulturna baština na Kosovu i Metohiji. „To je prvi korak za bilo šta dalje. To je naša poruka. Naša poruka je da taj festival više ne treba da se održava. ‘Mirdita, laku noć'“, kazala je Jelena Vujanović.  Ona je kazala da sutra, 30. maja za kada je najavljeno otvaranje festivala Incijative mladih za ljudska prava „Mirdita, dobar dan“ neće organizovati bilo kakvu nasilnu akciju.


Predsednik omladine DSS Zdravko Veselinov pozvao je vlast da zabrani rad Inicijative mladih za ljudska prava, rekavši da ta organizacija deluje protivustavno. „Ta organizacija deluje antiustavno zato što na njihovom sajtu i u njihovom programu jasno piše da deluju na teritoriji Srbije i Kosova. Za nas je to neprihvatljivo“, kazao je Veselinov novinarima ispred Doma omladine.


On je kazao da Albanci sa Kosova i Metohije svakodnevno već nekoliko decenija pokazuju kako promovišu svoju kulturu „od 1990-tih godina prošlog veka preko pogroma 2004. do jučerašnjeg dogadjaja kod Kline kada su napadnuti Srbi koji nisu mogli da posete selo“. „Albanci nam time pokazuju kako se na njihovom jeziku kaže dobar dan“, rekao je on i dodao da kulturnim i umerenim metodama izražavaju svoje nezadovoljstvo.


Predstavnici omladine DSS i Dveri postavili su pano na koji su zakačili slike srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, a potom presekli crvenu traku uz poruku „Mirdita, laku noć“. Gradjanima i gradjankama su podelili letke na kojima se navodi da „Festival ‘Mirdita, dobar dan’ traži približavanje kultura Srbije i Kosova“, dok DSS i Dveri traže „očuvanje ugrožene srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji i poštovanje Ustava“.


 


Izvor: Beta/ Info služba DveriБудите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: