Radiša Ćeriman: Sloga nam je neophodna

Ako su izdajnici igumani i vladike, a patriote lopovi i secikese, meni će biti čast da budem na strani izdajnika.

Naša krilatica „Samo sloga Srbina spasava“ oduvek je bila nedostižni ideal ka kome smo težili. Oduvek su podele bile razlog našeg stradanja i patnje. Vukan protiv Stefana, rasparčane teritorije srpskog carstva koje su kasnije pokorili Turci, Karađorđevići protiv Obrenovića, kum na kuma, brat na brata, da bi kao šlag na tortu došao bratoubilački rat komunista i partizana.


Još od Drugog svetskog rata Srbija nije bila podeljena kao što je danas. A danas umesto mača pobede, jedan od nas, Srbin, nosi mač podele.


Da ironije bude veća deli nas na izdajnike i patriote, pa hteli ne hteli moramo da budemo u nekom taboru, s tim što logika stvari bi trebalo da nalaže da je onaj ko poklanja srpsku zemlju izdajnik, ali ne i u ovom slučaju.


Danas su patriote izdajnici, a izdajnici patriote i u tome smo saglasni i mi i oni. Oni kažu da mi izdajemo, jer ne damo, a mi da oni izdaju, jer daju.


Kosovo i Metohija nisu komad mesa, niti vekna hleba, pa da ih pokloniš, jer su drugi gladni.
Kosmet je srpska sveća koja večno gori, baš kao one koje su naši vojnici palili 1389. i 1999. pre nego što su krenuli da brane ono što nisam branio ja, ali nije branio ni naš sadašnji Predsednik. Kako da preda nešto što su drugi branili i očuvali?


Trenutna situacija nas ne deli na različite stranke, ideologije ili društvene vrednosti, već nas deli na one koji su spremni da daju Kosmet i na one koji su spremni na sve, da ga očuvaju.
Zato treba bar jednom da ostavimo razlike po strani. Nije bitno koga podržavaš, vlast ili opoziciju, nije bitno da li si za Karađorđeviće ili Obrenoviće, četnike ili partizane, bitan je onaj nedostižni ideal sa početka ovog tekst. Bitna je sloga.


Sloga je ta koja će nas spasiti, jer u suprotnom ostaćemo upamćeni kao narod koji je u vreme mira dao ono što je u ratu sačuvao. Na slogu nas upućuju i Srbi sa Kosova, kako oni živi, tako i oni koji su dali živote za slobodu. A ako su izdajnici igumani i vladike, a patriote lopovi i secikese, meni će biti čast da budem na strani izdajnika.Savet omladine Dveri