Српски Покрет Двери - Лого
Search
Osloboditi ustanove kulture od stranačke uprave SNS!

Smeniti Dejana Savića i ponovo raspisati konkurs za upravnika Narodnog pozorišta! Osloboditi umetnike obaveze političkog svrstavanja radi zadržavanja sopstvenih pozicija! Za slobodnu i veliku srpsku kulturu!

Već dugi niz godina, nacionalni teatar ne blista punim sjajem. Visoke domete koje u njemu zasigurno ostvaruju pojedini umetnici i pojedinačne postavke drame, opere i baleta, ne prati opšti umetnički nivo, koji je veoma promenljiv, nepostojan i samim tim daleko od reprezentativnog. Ovo se ponajviše odnosi na operu gde je upravo Dejan Savić najodgovornija osoba. Operske i baletske postavke nacionalnog teatra, već dugi niz godina jako retko izvode reprezentativna dela srpskih kompozitora (jedna Koštana Petra Konjovića se na primer ne nalazi na stalnoj postavci). Takođe, kao umetnosti koje nemaju jezičku barijeru prema stranoj publici, retko gostuju u relevantnim stranim operskim kućama, ne predstavljajući Srbiju i srpsku kulturu. Verovatno baš iz tog razloga što ni izbliza ne poseduju adekvatan umetnički i izvođački nivo za nastup na svetskim scenama identičnog ranga (nacionalnog) svome. Vlast prosečnih i nekompetentnih, kao i mnoštvo zaposlenih kojima u Narodnom pozorištu nije mesto, upravo i onemogućavaju uspostavljanje meritokratije i zapošljavanje najboljih.


Krizu uprave mnogih nacionalnih institucija kulture (inače, kategorija ustanove kulture od nacionalnog značaja izbačena je iz Zakona 2016. godine) i protivzakonito produžavanje v.d. statusa upravnika, obeležilo je ministrovanje Ivana Tasovca, koji tada nije imao snage da smeni Dejana Savića i postavi tada legitimno izabranog Božidara Đurovića (šta god ko o tom izboru mislio – on je bio legitiman, i dobiće verovatno svoj epilog na sudu) na mesto upravnika. Zapravo, tada nije postojala politička volja za to, kao što ne postoji ni sada. „Žilavi“ Dejan Savić, kako tada, tako i sada, pokazuje svoju neverovatnu sposobnost da preživi sve dosadašnje smene i pobune. Na sličan način kao što je nedavno Ana Brnabić stavila tv Pink i njegovog vlasnika ispred svog ministra kulture Vladana Vukosavljevića, SNS već drugi put u poslednjih nekoliko godina stavlja Dejana Savića ispred Narodnog pozorišta. Na isti onaj način kao što je Aleksandar Vučić stavio sebe iznad Srbije, Ustava, granica, sopstvenih predsedničkih ovlašćenja. Prisustvujemo dakle kompletnom urušavanju ugleda i integriteta državnih institucija i ustanova kulture, koje postaju prćija bahatih pojedinaca koji reprezentuju dominaciju SNS a u njima.


Srpskom kulturom uvek su pretendovali da vladaju umetnički klanovi koji su bili idejno—politički definisani, i u kojima je ne retko bilo isuviše mediokriteta, čiji je jedini mogući izraz – lojalnost svom režimu. Istinska kultura nije lojalna niti je politički korektna, ali nije ni isključiva, ni totalitarna. Istinska kultura je slobodna, ali ne i apsolutno destruktivna. Međutim, koncept kojim SNS vlada Srbijom, pa samim tim i kulturnom scenom još nije viđen do sada po svojoj bezobzirnoj drskosti. To je koncept vladanja u kojem potpuno nekompetentni pretenduju na to da vladaju nad kompetentnima. Doskorašnja gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić i prominentna „pijar ministarka u najavi“ Mirela Krajinović jesu paradigma svega toga juče danas i sutra. Sprega estrade, medija, kriminalnog biznisa, političkog poltronstva i permanentnog zaglupljivanja biračkog tela jeste koncept vladanja u kojem za kulturu nema mesta. To je koncept vladanja koji potčinjava sve realne vrednosti društva njima potpuno suprotstavljenim negativnim i vulgarnim „vrednostima“, čiji je jedini zajednički imenitelj novac. Zato je status kvo koji u Narodnom pozorištu označava uprava Dejana Savića, prava mera“ vlasti SNS—a u kulturi: kultura je tu samo da bi postojala, ali ne i značila išta ikome.


Srpski pokret Dveri se zalaže za depolitizaciju onog segmenta kulture koji se finansira direktno iz Budžeta. Glasno političko svrstavanje pojedinaca u tom segmentu društvenog života, nanosi direktnu štetu samoj kulturi, koja usled toga ne daje i ne promoviše vrhunska umetnička ostvarenja. Svi umetnici koji rukovode ustanovama kulture koje se finansiraju iz Budžeta, morali su za uzvrat da daju svoje ime na spisak podrške Aleksandru Vučiću na gradskim izborima u Beogradu, što je neopustiva manipulacija kulturom, koju je sproveo SNS, sledujući „najboljim“ uzorima iz jednopartijskog perioda naše istorije. Dveri se zalažu za slobodnu i kvalitetnu srpsku kulturu, koja će raditi ubrzano na svom permanentnom razvoju, širenju i predstavljanju kako svim građanima u unutrašnjosti Srbije, tako i celom svetu, kome je suštinski ona nepoznata. Za srpsku kulturu koja ne sme imati granice, a kojoj posebno ne smeju postavljati granice limitirani upravnici pojedinih ustanova – nesuđeni ministri kulture ove ojađene zemlje.


 

Savet za kulturu Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: