Savet za kulturu Dveri: Uklanjanje izložbe o bombardovanju Srbije

Savet za kulturu Srpskog pokreta Dveri zahteva od nadležnih organa, pre svega MIP-a, da nepristrasno utvrdi ko je i zašto izdao nalog za uklanjanje slika sa izložbe u KC Srbije u Parizu, a zbog prijema za strane oficire među kojima su bili i oficiri NATO.

Takođe zahtevamo od nadležnih da odgovorne za ovaj licemeran i kukavički čin kazne uklanjanjem sa funkcija koje obavljaju.


Pozivamo MIP da ni ne pokušava da ceo ovaj slučaj zataška i minimizira.


Izražavamo punu solidarnost i podršku Nataši Pejin, koordinatoru za odnose sa medijima KC Srbije u Parizu, koja je imala hrabrosti da ovaj nemili događaj obelodani.


Vlast u Srbiji se očajnički trudi da sedi na više stolica. Kao i do sada, ima sasvim različite politike za unutrašnju i spoljnu upotrebu. To je i ovaj skandalozan slučaj potvrdio. Ne samo da su nesposobni da objave svetu istinu o srpskom stradanju, već tu istinu zatomljuju i prećutkuju.


Umetnost, ako je prava, uvek govori istinu. Zato se i u zarobljenoj Srbiji ne promoviše isuviše umetnost srpskih autora. Naciji se odvraća pažnja od svih gorućih tema koje prava umetnost uvek pokreće, a u zamenu se nudi jeftina zabava i lažna slika o našoj zbilji. Patriotizam je za njih samo dobro odglumljena laž za unutrašnju upotrebu. Populizam vladajuće garniture ne dozvoljava da se narodu kaže gorka istina o njegovoj sadašnjoj poziciji. Paradoksalno, ovaj je skandal učinio ovu izložbu vidljivijom, kao i moralnu bedu naših diplomatskih predstavnika u inostranstvu.


Savet za kulturu Srpskog pokreta Dveri osuđuje svako ućutkivanje kulture i umetničkog govora, posebno onda kada on svedoči u prilog najvažnijim humanističkim vrednostima, kao što je pravo na život i na stvaralaštvo u slobodi, bez uvažavanja političke korektnosti i bez etičke relativizacije. U tom smislu žalimo za svim onim umetnicima koji se stavljaju u službu režima Aleksandra Vučića i pozivamo ih da uskrate svoju podršku ovom nakaradnom režimu koji stvara Srbiju po meri najgorih. A onima koji su se već uprljali u kolu sa naprednjacima poručujemo da uvek postoji put nazad, iako nikad nije ni lak ni prijatan. Oni kao umetnici, poznavaoci ljudskih puteva, bar to dobro znaju.

 


Savet za kulturu

Izvor slika: FB Nataše Pejin