Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri: Mladi moraju da se zaposle – to je prava porodična politika

Izlaganje predsednika države može da bude prvi ozbiljan korak vlasti u prethodnih 18 godina da se nešto preduzme po pitanju demograsfke slike u Srbiji. Ipak, ukazujemo da ovo nisu dugoročne mere koje ća uticati na rađanje, već samo kratkoročni predlog u okviru političke poruke.

Kao organizacija koja se porodičnom politikom bavi već 20 godina, i koja je sigurni smo uticala da vlast počne da menja svoj stav o problemu nataliteta, odgovorno tvrdimo da predsednik države nije dobro upoznat šta zapravo predstavlja porodična politika i koji je njen cilj.


Ako je izjavio da je prosek po broju dece u porodici 1,4, a nakon toga izađe sa predlogom u kojem je za drugo dete predviđen najmanji stimulans, onda to govori da su Savet za populacionu politiku i nadležna ministarka  pogrešno predstavili predsedniku države problem sa kojim se mi kao narod suočavamo i pokazali ozbiljno nepoznavanje ovog problema.


Dveri odgovorno tvrde da je najveći stimulans potreban za drugo dete, jer se roditelji, a to kažu statistički podaci, najteže odlučuju za drugo dete. Naravno da je od izuzetne važnosti nastavak stimulacije i razvijanje mera za treće i četvrto dete, za koje Dveri takođe imaju svoj predlog, ali problem, koji je realno sada prisutan, je strah za donošenje odluke za dobijanje drugog deteta.


Cilj porodične politike je građenje poverenja u institucije države. Mladi ljudi nemaju poverenje u državu, bez obzira na stimulans koji država obećava da će dati. Odsustvo poverenja leži u činjenici da je nezaposlenost velika i da se teško dobija posao na osnovu kvalifikacija, već uglavnom na osnovu partijskih knjižica. Nedostaje i ozbiljna dugoročna strategija za rešavanje problema bele kuge. Mladi moraju prvo da se zaposle, to je ozbiljna porodična politika.


Dveri nemaju poluge vlasti, ali imaju ozbiljan pristup bavljenja porodičnom politikom, kao i predloge za dugoročno rešenje demografskih problema.


Dveri su spremne da ponude konkretna rešenja, jer je za nas bolji život i opstanak srpskog naroda i svih građana Srbije najvažniji.Savet za porodicu i socijalna pitanja

Srpskog pokreta Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: