Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri: Vlada Srbije nema populacionu politiku

Izražavamo svoju sumnju da aktuelna vlast uopšte i nema nameru da razvije populacionu politiku, već im ona isključivo služi kao politički instrument u predizbornim kampanjama.

U poslednjih mesec dana, predstavnici Vlade Srbije trude se da objasne da je došlo do određenih grešaka u Zakonu o finansijskoj podršci porodici, ali da će to sve biti otklonjeno na jesen.


Problem je što ministarka bez portfelja zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović i predsednik Vlade Srbije Ane Brnabić, i dalje ne razumeju ili ne žele da shvate suštinu porodične politike.


Za njih je roditeljski dodatak i dalje glavni instrument populacione politike, koji će u nekim novim predlozima zakona biti korigovan i povećan budućim majkama.


Sa ovakvom nacionalnom strategijom o rađanju, nije ni čudo što po poslednjim anketama većina mladih ne žele brak i porodicu.


Vlast nikako da shvati da žene neće rađati decu zbog naknade od 18 ili 12 hiljada dinara mesečno, niti zato što će im se porodiljska plata obračunavati po nekim novim parametrima.


Mladi će stvarati porodice i rađati decu, kada budu sigurni u svoju državu i institucije.


Kao prvo, porodična politika nije roditeljski dodatak, već usmeravanje čitavog sistema u korist porodice i boljeg ekonomskog položaja porodica, praćenih raznim pronatalitetnim merama, uključujući i roditeljski dodatak.


Kao drugo, mladi ne traže da im država pokloni novac, već priliku da zarade i ostvare se na ličnom, porodičnom i profesionalnom planu.


I na kraju, ozbiljna država, koja je shvatila da je nacionalna strategija rađanja jedina šansa da zemlja opstane i napreduje, ima ministarstvo za porodicu, a ne samo kabinet, koje će se baviti upravo ovom temom, kako da stvori uslove da se mladi ljudi osećaju sigurno.


Gde je naše ministarstvo za porodicu?

 


Savet za porodicu Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: