Српски Покрет Двери - Лого
Search
Radoš Pejović: Zašto je Vlada Vojvodine ukinula pomoć za treće dete

Savet za porodicu Srpskog pokreta Dveri osuđuje odluku Vlade Vojvodine da se majkama koje rode treće dete ukine novčana pomoć.

Nadali smo se da će Vlada Vojvodine nakon inicijative portala „Bebac“, povući svoju odluku i vratiti novac porodicama, ali na žalost do toga nije došlo.


Pokrajinska Vlada poništila je svoju odluku o dodeljivanju novčane pomoći porodicama u kojima se rodi treće dete, sa obrazloženjem da je novi Zakon o finansijskoj podršci porodici već predvideo da Republika Srbija majkama koje rode treće dete dodeli novčanu nadoknadu u visini od 12 hiljada dinara.


Međutim, predsednik Vlade Vojvodine je „propustio“ da kaže porodicama kojima je ukinuo novac da pokrajina ima mogućnosti da pomogne i da novi Zakon na osnovu kojeg su ukinuli pomoć, u članu 11 predviđa sledeće: „AP Vojvodina, opština ili grad mogu da utvrde, ukoliko imaju mogućnosti, dodatna sredstva u cilju poboljšanja uslova za porodice s decom i veće pomoći“.


Srpskoj naprednoj stranci se više ne može verovati po pitanju porodične politike i mislimo da nema smisla ni pozivati ih da povuku svoju odluku, jer su jasno pokazali koliko su iskreni u borbi za natalitet.


Za Dveri i dalje jedino ima smisla formiranje Ministarstva za porodicu, kako odluke koje se tiču pomoći porodicama, ne bi bile politički obojene ili poništavane od strane vladajuće većine u Skupštini, već deo sveobuhvatne državne strategije u borbi za rađanje i opstanak nacije.


Još jednom pozivamo predsednika države i predsednika Vlade Vojvodine da poštuju Ustav Republike Srbije, i podsećamo ih na član 63, stav 2: „ Republika Srbija podstiče roditelje da se odluče na rađanje dece i pomaže im u tome“, kao i član 66, stav 1: „ Porodica, majka, samohrani roditelj, i dete u Republici Srbiji uživaju posebnu zaštitu“.


 

Savet za porodicu Dveri

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: