Zahtevamo od ministra kulture da majku troje dece vrati na posao

Porodična politika nije kratkoročna novčana stimulacija koja treba da utiče da žene rađaju za novac, već kompletna promena sistema u korist porodice. Kada se promeni sistem, majka troje dece neće moći da dobije otkaz, trudnice i porodilje neće moći da dobiju otkaz.

Dramaturg, Bojana Ivanov Đorđević, majka troje maloletne dece, proglašena je tehnološkim viškom nakon pet godina rada, kao zaposlena u Narodnom pozorištu „Sterija“ u Vršcu, zato što nema odgovarajuću partijsku knjižicu.

Ne znamo kako se ovaj otkaz uklapa u kampanju za podsticanje rađanja, koju je predsednik države predstavio pre nekoliko dana i rekao da ćemo nestati kao nacija, ako ništa ne uradimo sa natalitetom?

Ovaj potez vlasti dokazuje da su Dveri u pravu kada kažu da mere same po sebi nisu dovoljne i da Vlada nije dobro pristupila rešavanju ovog problema. 

Kao prvo, rekli smo da su same mere nedovoljne, jer je suštinski problem u nezaposlenosti i u sistemu, i kao drugo, istakli smo odsustvo poverenja mladih u državne institucije.

Pitamo ministra kulture, da li je deljenje otkaza majkama koje pomažu rešavanje glavnog problema u Srbiji, a to je odumiranje stanovništva, porodična politika koju vlast sprovodi?

Kako posle ovoga mladi ljudi uopšte mogu da imaju poverenja u državu, koja majku sa troje dece otpušta, a nekvalifikovane radnike sa partijskom knjižicom zapošljava? 

Rešenje je da vlast prihvati jednu od mera koju Dveri predlažu, a to je sistemska promena, da majke sa troje i više dece imaju prednost pri zapošljavanju i da one, kao i trudnice i porodilje budu zaštićene od dobijanja otkaza.

Pozivamo prdsednika države da reaguje i utiče na ministra kulture, da se majka troje dece vrati na posao i tako na delu pokaže da mu je stalo do porodice i bolje demografske slike Srbije.


 
Savet za porodicu i socijalna pitanja
Srpskog pokreta Dveri