Režim uništava seljaka gore od suše i grada

Poljoprivrednici po ko zna koji put upozoravaju javnost da se u prodavnicama prodaje holandski i belgijski krompir, koji im neodgovorni trgovci podmeću kao domaći.

Spremni su da i sami ponesu deo tereta ekonomske krize i ne insistiraju na subvencijama, bili bi zadovoljni samo da im država svojim nemarom ne nanosi više štete nego sve elementarne nepogode zajedno u toku jedne godine.


Uporedo sa predlogom budžeta za 2018. godinu, ministri su se rastrčali po medijima da sami hvale svoj rad i rezultate i novim lažima zamagljuju surovu realnost. Niko ne govori da trenutna politika NBS ide na ruku uvozničkom lobiju, a da su domaći proizvođači i izvoznici dovedeni na samu ivicu opstanka. Povrće se uvozi najviše iz Holandije i Belgije, ali i iz Albanije i Makedonije.


Proizvođači krompira su sa skupa u Prijepolju poslali jasnu poruku državi da im je neophodna zaštita. Na rafovima marketa u Srbiji prodaje se uvozni krompir, dok domaći proizvođači svoju kvalitetnu robu nemaju kome da prodaju.


Najviše pogađa činjenica da se uvozni krompir podmeće kupcu kao ivanjički, potkopaonički ili rajački, tako da su na gubitku i srpski poljoprivrednik, srpske porodice koje pored domaćeg kvalitetnog krompira kupuju robu nepoznatog porekla i srpska država u celini.


Na dobitku su stranci, uvoznički lobi i inspektori, koji za račun režima prećutkuju ovo pogubno stanje i iz straha ili pohlepe učestvuju u zatiranju srpske poljoprivrede. Dveri su još letos objavile podatak Ministarstva trgovine da je Srbija samo u prvoj polovini ove godine uvezla paradajz iz Albanije i vrednosti od oko sedam miliona evra.


Neodgovorni režim strancima poklanja i oranice i tržište. Domaćim poljoprivrednicima nije omogućen plasman proizvoda, a o subvencijama mogu samo da sanjaju. Oni zaključuju da im država maćehinskim odnosom nanosi više štete nego mraz i grad zajedno.


Savet za poljoprivredu Srpskog pokreta Dveri