Savet za poljoprivredu: Korupcija u najavi

Al Dahra doo Irig je kupila prošle godine za 105 050 000 evra 16 785 hektara poljoprivrednog zemljišta, prateće objekte i poljoprivrednu mehanizaciju od PKB-a.

U ukupnoj masi poljoprivredno zemljište je plaćeno oko 80 miliona evra, odnosno oko 4 700 evra po jednom hektaru, što je svakako višestruko niža cena od tržišne, čemu u prilog govori činjenica da preostali neprodati deo PKB-a u površini od 55 hektara tržištu je ponuđeno po početnoj ceni od 38 700 evra za jedan hektar.


 Kompletan postupak prodaje PKB-a je bio veoma netransparentan i sama činjenica da za kupovinu ovakvog dragulja srpske poljoprivrede se javio svega jedan zainteresovan pravni subjekt, iako znamo da u proteklih par godina pri samoj najavi da bi se PKB mogao prodati, bile su zainteresovane desetine domaćih i stranih firmi.


Srpski pokret Dveri se pita zašto su od kupovine odustali srpski „kraljevi“ šećera, mesa, trgovinskih lanaca i drugi prehrambeni „kraljevi“?! Da li su uslovljeni, zaplašeni ili ucenjeni?


Široj srpskoj javnosti je poznato da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objavilo prostorni plan u kome se vidi da je nemoguće izgraditi planirani autoput Beograd-Zrenjanin, a da se tom prilikom profilom auto puta ne prolazi kroz novokupljene parcele Al Dahre doo Irig.


Kako nezvanično Srpski pokret Dveri saznaje, aktuelni režim planira da za potrebe izgradnje autoputa Beograd-Zrenjanin od svojih prijatelja iz Al Dahre doo Irig otkupi poljoprivredno zemljište po početnoj ceni od najmanje 38 700 evra po hektaru, što je preko 8 puta skuplje od onoga što je država prošle godine prodala AL Dahri.


Prosto je neverovatno koliko aktuelni režim, a posebno predsednik države se odnose nedomaćinski, diletantski , reklo bi se i kriminalno prema imovini države i naroda. Pa, zar je normalno 2018.prodati poljoprivredno zemljište za koje sa sigurnošću znate da vam je neophodno za izgradnju autoputa?  Šta je u pitanju? Zato što si pametan „Aco Srbine“, ili zato što voliš pare?


Srpski pokret Dveri upozorava javnost i aktuelni režim da je u najavi kriminal i korupcija za koju će neko pre ili kasnije morati odgovarati.

 


Savet za selo i poljoprivredu Srpskog pokreta Dveri