Српски Покрет Двери - Лого
Search
Političko licemerje oživljava fašizam u Evropi

Obeležavanje 80 godina od početka Drugog svetskog rata u Poljskoj je samo jedna u nizu manifestacija zloupotrebljenih za ponižavanje suverene države Srbije. Nepojmljivo je da se bilo ko usudi da omalovaži srpske žrtve u Drugom svetskom ratu i nesumnjivi doprinos Srbije u slomu fašizma. To što ni Rusija nije dobila pozivnicu, jasno govori da NATO nastavlja sa svojim pritiscima bez skrupula i poštovanja ljudskih prava i ljudskih žrtava.

Srbija nikada nije popisala sve svoje žrtve u ratovima HH veka, niti je sagradila memorijalni centar za sve svoje žrtve. Posledica ovog nemara je nepoštovanje međunarodnih faktora prema našoj državi. Poljska nam je svojim neprimerenim ponašanjem posredno i sama ukazala da je Rusija naš prirodni, logičan i iskreni partner.


Svedoci smo sve bezobraznijeg divljanja ustaštva u Hrvatskoj, gotovo komičnih pokušaja prisvajanja srpskih naučnika i kulturnog blaga od strane neoustaša, a sve su češći neofašistički izgredi širom sveta. Da je zvanična Srbija ranije reagovala na brojne neodmerene izjave predsednice Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarević, verovatno joj ne bi palo na pamet da ponovo Hrvatima pripisuje slobodarske tekovine Srba, kao u sramnoj izjavi povodom svečanosti u Poljskoj.


Poslanik Dveri Marija Janjušević, član Odbora za ljudska prava i član Saveta za spoljne poslove Dveri, se blagovremeno obratila gospođi Dunji Mijatović, komesaru Saveta Evrope za ljudska prava i informisala je o  mogućim propustima na samom obeležavanju 80. godišnjice od početka Drugog svetskog rata i ukazujući na pozitivne primere antifašističke borbe, ali ni do današnjeg dana komesarka za ljudska prava nije našla za shodno da odgovori.


Dveri pozivaju sve nadležne na očuvanje mira, na odgovoran i nepristrasan odnos prema svim nevinim žrtvama u ratu i mirnodopskim uslovima,  a naročito ćemo se kritički odnositi prema zloupotrebi i selektivnoj zaštiti ljudskih prava i podmuklom raspirivanju neofašizma.


Dveri će kao i do sada neumorno podsećati javnosti na sve podvige Srba tokom proteklog veka i sve žrtve za mir i slobodu Srbije i drugih suverenih država, koje nisu nikoga napadale, već štitile svoj suverenitet i teritorijalni integritet.


 

Savet Dveri za spoljne poslove


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: