Samo rumunski scenario srpsko zdravstvo spasava

Ono što je nedavno rekao predsednik Srbije „Glasu Amerike“ o zaradama medicinskih sestara i lekara, daleko je manje značajno po našu sudbinu od onoga što je do sada najjasnije nagovestio u vezi sa Kosovom i Metohijom. Ali ni to nije bez značaja jer otkriva sitnokalkulantsku prirodu politike koja na duže staze neće moći da odbrani ne samo KiM, nego ni ostatak teritorije. Da li će nam ova politika doneti više letovanja, ne zna se. Ono što se zna je da naš glavni problem, ovaj put, nije agresija spolja već demografska katastrofa iznutra koja daleko prevazilazi efekte ove prve.

U jednom je predsednik u pravu. Zatekao je katastrofalno niske plate u zdravstvu. Sramotno je izneti njihovu visinu i sada, nakon sedam godina njegove vlasti, a kamoli ranije. Da li su plate povećane kumulativno ili nominalno, ovako ili onako, 30 ili 25%, činjenica je da lekar specijalista ima u Srbiji realno, dakle bez zamajavanja, platu od oko 700 evra, a sva ova pomenuta povećanja su kumulativno manja od 100 evra. Plate lekara su manje nego u Republici Srpskoj, a da ne govorimo o BH Federaciji.  Da li  vredi govoriti o povećanju obima posla i troškova života u proteklih  sedam godina, te suludom administriranju kome su lekari i medicinske sestre sve više izloženi i pored ogromnog broja nemedicinskog osoblja (kao portparoli bolnica se zapošljavaju i zaslužni politički analitičari).


Ali ima nešto što je gore od lošeg materijalnog položaja i loših uslova rada. To je teror lažnih vrednosti i lažnih doktora nauka koji upravljaju našim životima. Taj teror je nepodnošljiv i to je sto puta gore od enormnog odricanja zdravstvenih radnika koje je praćeno mizerno malom nadoknadom. Zato odlaze lekari i medicinske sestre. A odlaze najbolji. „Mamini i tatini“ sinovi i partijski podobni kadrovi ovde su našli svoju idealnu zemlju i oni nigde neće otići, bez obzira ko bio na vlasti. I nije zato kriva globalizacija. Pa onda bi odlazili iz Srbije i pravnici i ekonomisti, ili ne daj Bože političari, a to se ne dešava.


Rešenje je, za početak, rumunski scenario. Tamo je u parlamentu 2017. godine izglasano ogromnom većinom glasova (188/28) više nego dvostruko povećanje plata za lekare i medicinske sestre i to nasuprot preporukama MMF-a i Evropske komisije. Lekari specijalisti u Rumuniji imaju realnih 2300, a medicinske sestre realnih 900 evra mesečno. Dakle, predsedniče, sami rekoste da se svi na tržištu „tuku“ za medicinsko osoblje pa je red da se prihvatite posla. Znamo da to volite. Samo nemojte zvati u pomoć doktore nauka iz Vašeg okruženja, jer oni ili nemaju završene osnovne studije ili su plagirali doktorate.


Razmislite o ovome! Podići ćete prosečnu zaradu, sprečićete odlazak celih porodica iz Srbije, zadržaćete relativnu dostupnost vrhunskih medicinskih usluga širokom krugu stanovništva (ove usluge su skupe kod privatnika), smanjićete bitno korupciju u zdravstvu, a budite sigurni da će se mnogi lekari i vratiti u Srbiju.


Razmislite još jednom! Posle će biti kasno. Nije normalno da Fond za zdravstveno osiguranje vrednuje cenu pregleda lekara specijaliste višestruko niže od cene tehničkog pregleda vozila, niti da monter u EPS-u ima istu platu kao lekar, makar sa dežurstvima. Svega će biti, i puteva, i zgrada i vrhunske medicinske opreme, čak i novca će biti. Ali ako ne bude ljudi – čemu sve to?


I prvi put od nekoga čujem da nam Hrvatska beži u nečemu 200 godina. Kako je kod Vas ne znam, ali sam siguran da u medicini nije tako.

 


Savet za zdravstvo Srpskog pokreta Dveri