Српски Покрет Двери - Лого
Search
Obradović: Kosmet je zavetno pitanje našeg identiteta i trajanja

U organizaciji Srpskog pokreta Dveri 30. oktobra je održan okrugli sto na temu Kosova i Metohije.

U ime organizatora uvodnu reč dao je narodni poslanik Zoran Radojičić, nakon čega su učesnici izneli svoje stavove.

 


 

U svom obraćanju prof. dr Slobodan Samardžić postavio je pitanje zašto predsednik baš sad poziva na dijalog o Kosovu, a ne kad je došao na vlast. „On (Vučić) je Albancima na Kosovu davao ono što je Srbija u tom trenutku imala, a zauzvrat je dobio Zajenicu srpskih opština, na papiru dakako“ rekao je Samardžić i istakao da se Zajednica predstavlja kao dobitak, a malo se zna da je to konstrukcija iz Ahtisarijevog plana koja je kasnije pretočena u ustav tzv. Kosova, dakle nije nikakav dobitak niti pobeda već njihova obaveza.

 


 

Dodao je da pregovori o pristupanju EU zahtevaju potpisivanje pravnog akta o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i da je apsurd da jedan deo javnosti, a i opozicije, prihvata ovu politiku jer je EU u takvoj situaciji da više neće da se širi.

Zaključio je da je osnovna poluga Vučićeve vlasti spoljna podrška, „što bi Hobs rekao zaštita za pokornost“, i da ta pokornost zahteva ovakvo postupanje.

 

Dragan Todorović je istakao da Srbi nisu izvukli pouke iz svoje istorije i da je samo do kraja prvog rata postojao konsenzus o nacionalnim interesima. Po njemu tri velika zla koja su zadesila srpski narod su tursko ropstvo, komunistička vlast i dolazak DOS-a na vlast, što još uvek traje.

 


 

Od 2008. proces izdaje Kosova se ubrzava, a Tadić pravi katastrofalne korake koji dovode do ovoga danas: izlazak iz okvira UN, postavljanje pitanja međunarodnom sudu u Hagu, odustajanje od zahteva skupštini UN da se izjasni da li je proglašenje nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom.

Po njemu nova vlada čini dodatan korak ka nezavisnosti KiM, a Vučić nas ubeđuje da mi treba da budućim generacijama ostavimo neku čistu situaciju. „Pozivam ga da uradi jednostavniju stvar – da budućim generacijama ne ostavi dugove, da ih ne ostavi u dužničkom ropstvu, a da ovo pitanje ostavi za neke pametnije, nacionalnije nego što je on i njegovo okruženje“, rekao je Todorović i dodao da Srbija ne treba da radi ništa sem da traži da se ovo pitanje vrati u okvire UN i da insistira na primeni svih tačaka rezolucije 12 44.

 

Govoreći o geopolitičkoj situaciji Dragana Trifković je istakla da se geopolitička situacija menja i da je sve povoljnija za nas, ali da nije realno očekivati da će Ruska federacija da se samoincijativno meša u unutrašnje pitanje u vezi sa KiM. „Pitanje je zašto rukovodstvo Srbije ne traži diplomatsku i međunarodnu pomoć Rusije u rešavanju problema u vezi sa KiM“ – rekla je ona. Dodala je da EU od nas traži da se odreknemo Kosova, a unutar same EU održani su brojni referendumi za autonomiju ili nezavisnot, poslednji u Kataloniji, koje države članice ne priznaju.

 


 

Govoreći o trenutnoj situaciji Trifkovićeva je predložila da prisutni podnesu zajednički zahtev Ustavnom sudu za opoziv sudija koji su položili zakletvu pred Hašimom Tačijem.

 

Dejan Mirović je izneo stav da kada su srpske sudije položile zakletvu pred Hašimom Tačijem to je de fakto priznavanje nezavisnoti Kosova, jer je i po Karlu Šmitu osnovni kriterijum pitanje čije je pravosuđe. Ostaje samo pitanje de jure priznanja.

 


 

„Mi plaćamo MMF-u dug tzv države Kosovo što je deo izgradnje države Kosovo“ – dodao je on, i istakao da trenutna vlast vodi LDP politiku, sa glasačkim telom SRS i SPS.

Mirović je naveo primere ugovora između dve Nemačke i primer Bangladeša koji nije mogao da uđe u UN dokle god Pakistan nije priznao Bangladeš. „To se sad trži od Srbije, a ako Srbija pristane na to, zašto bi Rusija uložila veto“ – zaključio je Mirović.

 

Marko Jakšić je izjavio da ono što nisu uspele da urade NATO bombe na KiM, uradio je predsednik Srbije predavši institucije RS na KiM šiptarima u Prištini. „Zato zaslužuje ulicu kao i Bil Klinton.“ – istakao je Jakšić i naglasio da se umanjuje stvarni broj ljudi na KiM jer se spominje samo onih  50000 koji izlaze na separatističke izbore. „Sve tapije govore da je teritorija KiM naša. Predsednik možda može da proda svoju kuću u Bugojnu kome hoće, ali na ovo nema pravo“- rekao je on.

 


 

Jakšić je još istakao da predsednik predaje KiM nizašta, tj. za ostanak na vlasti i za novac. „Albanci odlaze sa KiM, svaka treća kuća je prazna. Njima se žuri, ne nama. Bez državničkog stila, on samo traži da Rusima ne uvede sankcije da bi ostao na vlasti, uvodeći političku kataklizmu“ rekao je on i dodao da veruje da bi se proces predaje KiM  usporio, ako bi Vučić izgubio vlast.

 

Boško Obradović je na početku obraćanja primetio da u isto vreme počinje i radna grupa Vlade, da bi se skrenula pažnja sa ovog istinskog okruglog stola o Kosmetu, te da je jasno da Vučić ima jasan domaći zadatak, jer je iscurelo vreme i mora da ispuni sve ono što je obećao onima koji su ga doveli na vlast.

 


 

Po njegovim rečima Vučić je konvertitstvom uspeo da prevede patriotske snage ka evrounijatstvu kroz kriminalno prisiljavanje naroda na KiM na izdaju. „Vučić je protestantizmom zagrlio Tačija, Haradinaja, Klintona i Šredera. Uvodi nas u kraj srpske istorije kroz promenu svesti srpskog naroda.

Pored toga, on vodi  dijalog sam sa sobom, a dijaloga na velikim medijima i u Skupštini nema. On sprovodi kontrolu dijaloga.“ – rekao je predsednik Dveri i dodao da su Dveri podnele 10 zahteva za sednicu na aktuelnu temu i o KiM te da je odbijeno čak i stavljanje  Rezolucije o AP KiM u NSRS.

„Kosmet je za nas metafizika – duhovna dimenzija koja se ne da oteti. Zavetno pitanje našeg identiteta i trajanja, a ne samo geopolitičko i ekonomsko pitanje.“ – istakao je Obradović.

Po njemu uz jasan stav SPC i svih koji su se okupili izdaja KiM neće lako da prođe.

 

Učesnici na okruglom stolu doneli su zajedničke zaključke.

Pored učesnika okruglom stolu su prisustvovali eminentni predstavnici nacionalne misli iz više oblasti društvenog života: Akademik Kosta Čavoški, Prof.dr Jovan Dušanić, Prof. dr. Aleksandar Lipkovski, narodni poslanici Srđan Nogo, Slaviša Ristić i prof.dr Miladin Ševarlić, Miroslav Krstić i advokat Marko Pušica.

 

Dveri su najavile nastavak organizacije Okruglih stolova na temu Kosova i Metohije.

 


Informativna služba Srpskog pokreta Dveri

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: