Srpski pokret Dveri: Kosovo nije samo pitanje identiteta, već i ekonomskih interesa i prava na svojinu države Srbije

Kao nastavak tribina koje su na temu Kosova i Metohije održane u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Gračanici, u organizaciji Srpskog pokreta Dveri danas je, u pres centru UNS-a u Beogradu, održano predavanje na temu „Prirodna i privredna bogatstva Republike Srbije na Kosovu i Metohiji“.

Kako je istakla moderatorka tribine, Jelena Vujanović, cilj ovog predavanja je da pokaže da Kosovo nije samo pitanje naše istorije i identiteta, već i vrlo važno pitanje državnih i ekonomskih interesa Republike Srbije i da rudnici poput Trepče nisu mit, već realnost i svojina naše države. 
U ime Srpskog pokreta Dveri uvodnu reč je dao narodni poslanik Zoran Radojičić, koji je istakao da zarad malih pretpristupnih fondova i puta u EU Srbija daje ogromna bogatstva koja ima na KiM.


Nenad Kojić, član pokreta Otadžbina sa KiM, predstavio je detaljnu analizu rudnih i drugih prirodnih bogatstava na Kosmetu i analizu njihove ukupne vrednosti izražene u milijardama američkih dolara. On je prikazao analizu za svaki rudnik i svaku rudu i mineral pojedinačno. Na primer, samo u Ajvaliji ukupna vrednost olova, cinka i dr. ruda je procenjena na 579 382 750 američkih dolara, a mogu se eksploatisati i minerali.


U Badovcu, što se tiče samog olova, cinka, srebra i zlata već imamo vrednost od 2,92 milijarde dolara, u Starom trgu  vrednost olova, cinka i srebra u iznosu od 981 milion dolara, a pomenuo je podatke i za rudnike Dražnje, Kaltrina, Kaluđer, Kiseli potok, Trepču i druge, kao i podatke o rezervama zeolita. Zahvaljujući Trepči Jugoslavija je bila ne 5 mestu na svetskoj lestvici proizvodnje olovno-cinkane rude, a samo vrednost lignita na KiM se procenjuje na 1,705 milijardi dolara.
 Istakao je da je to puno veća vrednost od bilo čega što možemo dobiti iz različitih fondova Evropske unije. „Da li ćemo se zarad kapi u moru, koju dobijamo od EU i međunarodne zajednice, odreći ovih resursa“ – upitao je Kojić.


Prof. dr Ljubiša Dabić, takođe član pokreta Otadžbina, govorio je o pravu svojine, kako državne, koja je oteta i uzurpirana, tako i društvene, etažne, zadružne i privatne svojine, te o nelegalnoj privatizaciji i eksproprijaciji koja je vršena na teritoriji Kosova i Metohije. On je istakao da je Briselski sporazum doveo do gašenja srpskih institucija i njihove integracije u sistem tzv. države Kosovo, te da je i to dodatno pogoršalo situaciju u pogledu prava na svojinu nealbanskog stanovništva.


Po njemu SAD po pitanju Kosova pokazuje jedan birokratski i nasilnički pristup jer, zarad svojih interesa, ne staje u zaštitu ni međunarodnih dokumenata koji garantuju pravo na svojinu poput Deklaracije UN o pravima čovjeka, niti sopstvene principe.U svoje, i u ime pokreta Otadžbina, prof. Dabić je izneo stav da Vlada Srbije treba da promeni pristup i odstupi od kreiranog procesa SAD i EU, da smesta prestane sa Briselskim pregovorima, da proglasi KiM za okupiranu teritoriju Republike Srbije, te da prekine unutrašnji dijalog koji je poguban i zakasneo.
Prisutni su na početku svog izlaganja izjavili saučešće porodici gospodina Olivera Ivanovića i izrazili zabrinutost zbog ovakvih dešavanja na KiM.


Informativna služba Dveri