Српски Покрет Двери - Лого
Search

Председнику Владе Мађарске
Господину Виктору Орбану,

Србија и Мађарска су у својој историји пролазиле кроз разне фазе међудржавних односа. Завршетком Великог рата и распадом Аустроугарске монархије, а вољом народа, Војводина је припојена  Краљевини Србији. Од тада постојала је међусобна жеља да се ти односе поправе, те је након низа година које су уследиле то и учињено на обострано задовољство – потписивањем Споразума о пријатељству (Југославије и Мађарске 12. децембра 1940. године). Тај споразум, између осталог, у члану 1 каже: „Постојаће сталан мир и вечно пријатељство између краљевине Југославије и краљевине Мађарске“.

Када је Мађарска као савезница  Немачке и Италије донела одлуку да нападне  Југославију, један политичар, а тадашњи председник Владе Мађарске Пал Телеки, осећавши велику моралну одговорност пред овим чином, а пред самоубиство 14. априла 1941. године, написао је Хортију: „Ваше Височанство, прегазили смо дату реч и то из кукавичлука, нисмо испоштовали Споразум трајног мира са Југославијом. Нација то осећа, а ми смо одбацили своју част. Сада смо савезници ниткова јер ниједна реч о наводним злочинима није тачна. Ни против Мађара чак ни против Немаца. Постаћемо лопови! Крашћемо људска тела и душе! Нација смећа! Нисам те спречио у томе. Ја сам крив.“

Нису га послушали, Мађарска је напала Југославију, окупирала Бачку и нажалост извршила страшне злочине уочи православног Божића у Јужној Бачкој, у јанару 1942. године.  Тада је на националној и верској основи убијено неколико десетина хиљада Срба и Јевреја. Рација у јужној Бачкој и граду Новом Саду, где је под лед бачено неколико хиљада Срба и Јевреја, се обележава свеке године као велики злочин који се не сме заборавити никад.

Овим путем, у жељи да се односи Србије и Мађарске заиста нађу на највишој лествици међусобног поштовања и пријатељства као што је то Споразум из 1940. године предвиђао, тражимо и молимо Вас да повучете признање лажне државе Косово од 19. марта 2008. године, као неотуђивог дела Републике Србије. Овом чином Ви бисте се придружили осталој петорки чланица ЕУ које нису признале ову лажну државу и самим тим показали да признајете целовитост и суверенитет наше земље.

За нас у Србији повлачење мађарског признања је много важнији чин од самог вашег лобирања за наше чланство у ЕУ која и даље  врши притиске  на нашу земљу да ту лажну државу признамо.

 

 

Ивана Стојановић

Члан Председништва Двери
Председник Покрајинског одбора Двери за Војводину

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: