Српски Покрет Двери - Лого
Search

Монархија као принцип власти

Програм Српског покрета Двери

Српски покрет Двери изражава поштовање према монархистичкој традицији српског народа и државе. Србија је увек била монархија, сем за време турског ропства и под комунизмом. Једина републиканска традиција у Срба је она комунистичка.

Светосавски идеал народне династије значи да Србијом не влада страни владар. У српској историји имали смо више својих народних династија, од пре-Немањића, затим Немањића, Лазаревића и Бранковића, до Карађорђевића, Петровића и Обреновића, које су одиграле огромну позитивну историјску улогу. Државно уређење је насилно промењено након комунистичке револуције 1945. године и од тада је Србија нелегитимна република. Сматрамо да питање државног уређења треба поново да буде постављено, а монархија обновљена. Повратак монархије био би коначни чин раскида са комунизмом.

Ми смо за Краља и Краљевину Србију. Сматрамо да је монархистички систем државног уређења бољи од републиканског, и за то имамо аргументе. Али, о овој теми, после 75 година комунистичке антимонархистичке пропаганде, најпре треба да се отвори широка и дуга јавна расправа, а на крају грађани треба да се изјасне на народном референдуму. Ред је да се после толико деценија чује и друга страна и аргументи у корист монархије, а онда грађани слободно нека бирају какво државно уређење желе. Директна демократија у форми референдумског народног изјашњавања једино је право демократско решење овог питања.

Монархистички принцип власти је утемељен у нашој историји и бољи је од републиканског. Монарх је симбол историјског трајања и јединства државе и народа. Краљ је симбол правде, сигурности, реда и поретка. Монархија даје међународни углед, стабилност и континуитет нашој држави. Наследност власти чини положај властодршца тако надстраначким и независним да интерес заједнице постаје и његов лични интерес. Владар се од малих ногу школује за владање и државништво као један од најтежих заната.

Држимо се три највеће вредности српског народа, како их дефинише свети Николај (Велимировић): Бог – Краљ – Дом, и народне изреке да „без Краља не ваља”. Ми не навијамо за конкретне личности већ за Краљевски дом и принцип власти. Монарх нема право на свој лични живот већ га је у целини посветио служењу Отаџбини и своме роду. Краљевска породица је прва породица Србије. Краљ је први домаћин Србије. Монархија је симбол породичног и домаћинског уређења државе. Конкретног монарха изабраће грађани Србије када за то дође време, по Милости Божијој и вољи народној.

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: