Српски Покрет Двери - Лого

Биљана Пауновић: Професија која опстаје зато што се воли – на Дан просветних радника

Нема школске године, нажалост, која не почне штрајком просветних радника. Нова школска година, а старе муке оних који обављају најодговорнији и најхуманији посао – образују и васпитавају младе, будућност овог друштва.

    Без образовања нема ни државе, без знања нема ни благостања! Да ли су тога свесни они који доносе одлуке у систему образовања и који су обезвредили све оно што чини стожер ове земље?! Ако је просветни радник демотивисан, деградиран и понижен, сви су на губитку.

Захтеви наставника у штрајку, сведени су на три кључна: повећање зарада, мањи број ученика у одељењу и да се прописи који се односе на образовање не доносе без социјалног дијалога. Сви ови разлози су крајње разумни уз чињеницу да је плата просветног радника за 10.000 мања од просечне плате у Србији. Доносиоци оваквих скандалозних одлука су занемарили улогу и значај наставника који је и сам родитељ и који мора да плати комуналије, храни породицу, школује децу. Може ли се напунити потрошачка корпа са овом платом, а сви треба да преживимо?

Иза нас је двадесет година неуспешних реформи школства. Још није истражена успешност претходне, уследила је следећа. У сваку од њих смо улазили потпуно неприпремљени, а излазили слуђени.

На недавно спроведеном ПИСА тестирању, Србија се нашла на незавидном 45. месту и тако свима показала да су наши петнаестогодишњаци функционално неписмени.

Не можемо и не смемо да замеримо ученицима што нису мотивисани за савладавање наставног програма, кад се у овом друштву до дипломе може доћи на волшебан начин, а најчешће новцем (кога онда брига за знање?)

Пре него што нас не размишљајући, осудите, размислите на шта је спреман сваки просветни радник: на несебично давање себе, на нове изазове, на то да буде педагог, лекар и родитељ (у вашем одсуству), јер са децом проводи највећи део дана, на то да буде занимљив и одржи пажњу деце, а на крају и провери колико су усвојили нове садржаје.

Ова професија опстаје зато што се воли, зато што је производ неизмерне љубави и свесрдног давања, јер да није тако, давно би се угасила.

Биљана Пауновић, професор

Члан ГрО Двери Чачак

*Извор фотографије: pixabay

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: