У припреми за штампу је нова књига Бошка Обрадовића – Криминални кругови: Бела књига о криминалу и корупцији у врху МУП-а Србије и актуелне власти СНС. У наставцима доносимо изводе из ове књиге која ће први пут пописати и јавно објавити све главне носиоце криминала и корупције у Србији.

ПРВО ОСНОВНО ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО У БЕОГРАДУ

        На основу члана 280 Законика о кривичном поступку, Обрадовић Бошко у својству заступника Српског покрета Двери из Београда, ул. Ђорђа Јовановића бр.11, подноси:

КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ

ПРОТИВ: Председника Републике Србије Александра Вучића из Београда, са пребивалиштем у Булевару Михајла Пупина 10а, због основане сумње да је:

У периоду од 08. 06. 2016. године до данас у Београду, у ул. Андрићев венац 2, способан да управља својим поступцима и свестан значаја свог дела, вршећи дужност Председника Владе Републике Србије, на основу података до којих је дошао посредством рада градске управе Града Београда, полиције и тужилаштва, сазнао да је извршено кривично дело Противправно лишење слободе, из члана 132. став 3. КЗ-а и Уништење и отуђење туђе ствари из члана 212. став 3. КЗ-а те затим јавно изрекао да ће „обелоданити ко су комплетни идиоти из врха градске власти који су рушили у Савамали”, да би потом пропуштањем дужности подношења кривичне пријаве за наведено дело свестан забрањености свога дела чије је извршење хтео извршио кривично дело садржано у даљим наводима ове пријаве.

Дана 17. 03. 2019. године у изјави за Пинк коју је пренео Танјуг, Александар Вучић је изјавио: „Тврдим да је Драган Ђилас лопов и идем на суд по том питању, показујући табелу на којој су приказани приходи Ђиласових фирми од када је био на власти”. Такође је казао да је Ђилас ојадио државу за око седамсто двадесет милиона евра, да би потом пропуштањем дужности подношења кривичне пријаве за наведено дело свестан забрањености свога дела чије је извршење хтео извршио кривично дело садржано у даљим наводима ове пријаве.

Дана 06. 11. 2019. године у емисији „Без цензуре“, приликом разговора са новинаром Александар Вучић изјавио је: „Не мислим само да је Драган Ђилас бивши лопов, он је велики лопов, човек који је узео петсто милиона у приходима и спреман сам сада да пружим доказе за то. Ја мислим да је украо. Зашто су лопови на слободи, то се питам”. Пропуштањем дужности подношења пријаве против учиниоца кривичног дела Тешка крађа из чл. 204 ст. 4 Кривичног законика РС, свестан забрањености свога дела, чије је извршење хтео Александар Вучић је извршио продужено кривично дело Непријављивање учиниоца кривичног дела из члана 332. став 2. Кривичног законика Републике Србије у вези са чланом 61 КЗ-а.

 

Образложење

До сазнања да је извршено кривично дело описано у изреци Кривичне пријаве дошло је након јавних наступа пријављеног, и то приликом давања изјаве за новинаре, након чега пријављени није демантовао своје наводе нити је негирао своје наводе изречене овом приликом.

Доказ – прилог:

Вучић о Савамали: Биће речи и о политичкој одговорности

ШТО ЈЕ ОН ВИШЕ ЗАРАЂИВАО, ТО СЕ БЕОГРАД ВИШЕ ЗАДУЖИВАО! ВУЧИЋ ОШТРО: Ђилас је лопов!

Александар Вучић – Драган Ђилас је био велики лопов у прошлости, па и данас!

У конкретном случају, друштвена опасност извршеног кривичног дела утолико је већа у присуству чињенице да је извршено од стране лица које је обављало дужност Председника Владе Републике Србије, касније дужност Председника РС.

Наведене изјаве које се односе на упознавање јавности о постојању сазнања да је извршено одређено кривично дело, показало се, немају другу сврху осим злоупотребу поменутих државних функција, а у циљу одржања на власти.

Имајући у виду да се наведено кривично дело извршило од стране високог дужносника Републике Србије, посебно указујемо Јавном тужиоцу да наставак вршења оваквих кривичних дела има и може имати несагледиве последице по уставноправни поредак Републике Србије, уколико Јавни тужилац као надлежни орган хитно не покрене одговарајући кривични поступак који би имао за циљ утврђивање кривичне одговорности пријављеног Александра Вучића, а тиме и престанак даљег урушавања уставноправног поретка Републике Србије.

 

У Београду, 26. фебруара 2020. године

Подносилац пријаве,

Бошко Обрадовић,

народни посланик и

председник Српског покрета Двери

 

Криминални кругови 25 – Кривична пријава против Небојше Стефановића, Бранка Стефановића и Владимира Ребића

 

Бошко Обрадовић

Народни посланик и председник Српског покрета Двери