Српски Покрет Двери - Лого
Search

У припреми за штампу је нова књига Бошка Обрадовића – Криминални кругови: Бела књига о криминалу и корупцији у врху МУП-а Србије и актуелне власти СНС. У наставцима доносимо изводе из ове књиге која ће први пут пописати и јавно објавити све главне носиоце криминала и корупције у Србији.

ВИШЕ ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО У БЕОГРАДУ

Политичка организација, Српски покрет Двери из Београда, посредством свог председника Бошка Обрадовића, на основу Законика о кривичном поступку подноси следећу:

КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ

ПРОТИВ:

Републичког јавног тужиоца Загорке Доловац, из Београда

због основане сумње да је:

у својству Републичког јавног тужиоца, Републичког јавног тужилаштва, чије је седиште у Београду, поступајући у урачунљивом стању, свесна наступања забрањене последице, пропуштањем дужности надзора, поступајући очигледно несавесно, пропустила дужност састављања кривичне пријаве, пропустила дужност прикупљања одговарајућих података, пропустила дужност покретања кривичног поступка против одговорних лица, која се сумњиче да су извршила кривична дела која се покрећу по службеној дужности, а за која постоје основана сумња да су извршила кривична дела, а притом се посебно мисли на:

  1. постојање основане сумње да је председник Републике Србије, Александар Вучић, противно Закону о тајности података, на телевизији са националном фреквенцијом – РТВ „ПИНК“ саопштио јавности податке који су означени као државна тајна, а да претходно није спровео поступак скидања ознаке тајности прописан истим Законом, односно донео одлуку о скидању ознаке тајности, обавестио о чињеници скидања ознаке тајности службенике чија је дужност чување државне тајне и огласио исту одлуку у „Службеном гласнику“.
  2. постојање основане сумње да је приликом продаје наоружања и војне опреме од стране Јавног предузећа „Крушик“ из Ваљева дошло до злоупотребе изазване постојањем сукоба интереса на тај начин што је у својству министра полиције Небојша Стефановић из Београда, привредном друштву „ГИМ“ д.о.о. из Београда дао дозволу за производњу и извоз наоружања и војне опреме, а у коме привредном друштву, за време закључења овог правног посла је одлучујући утицај на пословање и одлучивање вршио његов отац Бранко Стефановић, а којом приликом је Јавно предузеће „Крушик“ Ваљево претрпело вишемилионску, ненадокнадиву штету.
  3. постојање основане сумње да је у пољопривредном добру „Јовањица“ дошло до производње и стављања у промет опојних дрога уз знање и учешће државних службеника Републике Србије, посебно имајући у виду чињеницу да је поменуто пољопривредно добро добијало субвенције из државног буџета, да је тадашњи министар Александар Вулин присуствовао отварању и презентацији рада поменутог пољопривредног добра, као и да су запослени у МУП-у учествовали у обезбеђењу ове фирме,

на који начин је осумњичена Загорка Доловац невршењем службене дужности, поступила противно Закону о јавном тужилаштву, на основу кога је иста дужна да гони учиниоце кривичних дела као и да предузима мере заштите уставности и законитости, чиме је осумњичена извршила кривично дело Злоупотреба службеног положаја, из члана 359. став 3. Кривичног законика Републике Србије.

Образложење

Полазећи од Устава Републике Србије, Закона о јавном тужилаштву, Кривичног законика, потребе да јавни службеници поступају у складу са поменутим законима, штите како уставност и законитост Републике Србије, тако и грађане Републике Србије, подносим ову кривичну пријаву против лица које очигледно не врши своју службену дужност.

Потреба подношења кривичне пријаве исказује се као нужна и целисходна будући да се у Републици Србији несметано и пред очима јавности врше тешка кривична дела уз учешће највиших државних службеника, што је праћено очигледним игнорисањем од стране Републичког јавног тужиоца који иако располаже законским овлашћењима и могућностима, не покреће нити показује намеру да покрене било какав кривични поступак.

Подношење ове кривичне пријаве посебно је оправдано из разлога губитка поверења јавности у институцију Јавног тужилаштва, која оправдано очекује да се у случају извршења кривичног дела од стране носиоца државне власти против истог покрене поступак.

Доказ – прилог:

Вучић читао извештаје с ознаком државна тајна, наводио имена судија и дипломата

Крушик, Бранко и Небојша Стефановић: Сукоб интереса у 300 и 500 речи

Јовањица – афера чији се крај не назире

 

Предлажемо да надлежни Јавни тужилац саслуша Републичког јавног тужиоца Загорку Доловац на околности наведене у изреци ове кривичне пријаве, као и да изведе све потребне доказе у циљу утврђивања тачног и потпуног чињеничног стања.

 

У Београду, дана, 5. марта 2020.

Подносилац пријаве:                                                                                                                                                                                             

Бошко Обрадовић,

председник Српског покрета Двери

 

Криминални кругови 26 – Друга кривична пријава против Александра Вучића

 

Бошко Обрадовић

Народни посланик и председник Српског покрета Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: