У припреми за штампу је нова књига Бошка Обрадовића – Криминални кругови: Бела књига о криминалу и корупцији у врху МУП-а Србије и актуелне власти СНС. У наставцима доносимо изводе из ове књиге која ће први пут пописати и јавно објавити све главне носиоце криминала и корупције у Србији.

Оригинално писмо Сузане Васиљевић, актуелног саветника за медије председника Србије Александра Вучића, упућено 5. јула 2010. године њеном тадашњем шефу министру унутрашњих послова Ивици Дачићу…

 

Шефе,

С обзиром да нам прилике неће дозволити да се видимо, а ја не могу да не кажем оно што ме у последње време мучи, ово је једини начин да ти то пренесем.

Ја сам дошла у МУП Србије на твој захтев, одбивши понуду Телекома да будем шеф маркетинга (коју ми је Радујко упутио 3 дана после тебе). Дошла сам и од Бироа са 6 запослених, направила озбиљно оделење од скоро 20 људи, веб сајт, новине, медијску мрежу и видео сервис.  

Никада за ове, скоро 2 године, нисам урадила ништа што би тебе компромитовало, ни као министра ни као председника СПС-а. Штитила сам твоје интересе, заустављала непожељне чланке у новинама и прилоге на телевизији, заустављала штампање Правде, радила политичку кампању у међународној заједници, не зато што сам шпијун, већ зато што сам први пут била у могућности да подржим нешто за шта сам мислила да је добро за моју земљу.

Када су ти Американци, Французи и Немци окренули леђа, ја сам са Бранком јурила амбасадоре по Београду да их молим да те разумеју. По граду ме прозивају јер своје приватне везе користим да теби заказујем састанке са министрима других земаља. Уз мене је дошла и подршка Наташе Кандић, Биљане Ковачевић Вучо, НУНС-а, ОЕБС-а и многих других, који су са подозрењем гледали твој долазак на власт.

Можда ме неки у СПС-у нису волели, али они који су те до тада мрзели почели су да те гледају са одобравањем. На новинарским трибинама је хваљена одлука Ивице Дачића који је „једини довољно храбар“ министар па је за шефа Бироа за медије довео човека који није из странке, него је професионалац. ОЕБС нас је у званичном извештају прогласио најбољим оделењем у МУП-у… То није била само похвала мени. Ја сам је схватала као наш заједнички посао. Да не помињем пораст рејтинга, награду „Најевропљанин“ за коју је Бранко пола живота дао не би ли омогућио да је добијеш, преговоре око визне либерализације, које је такође Бранко водио и још милион других ствари, које смо због тебе радили, јер само је ТЕБИ растао рејтинг док ми нисмо добили ни једно „хвала“ од рођеног шефа!

Ово што се сада дешава је довело до тога да ми је ужасно криво што сам и један једини дан живота провела радећи за тебе. Прво си Бранка оставио на цедилу јер „нећеш своју каријеру да везујеш за њега“ (како си ми онда у Вашингтону рекао), а сада и мене јер једном људском отпаду не можеш да кажеш не. Како сам ја тачно тебе могла да спречим да је поставиш на место шефа Бироа? Па зашто онда то ниси урадио? Зашто њој не кажеш прави разлог него јој објашњаваш у смс порукама (које она наравно даље шаље нама) да не можеш да нас отераш сада и да она зна зашто! И дозвољаваш да једна бивша проститутка моје, Бранково а на крају и твоје име, повлачи по интернету и телевизији, да мени прети батинама и шаље вулгарне смс поруке.

У страним извештајима који круже ових дана по Београду се каже да „бивша пословна пратња, коју је Ивица Дачић упознао у ресторану Qуе Пасса води кадровску политику по МУП-у“. О свему томе обавештен је и твој шеф кабинета Бранко Лазаревић. Да ли си се ти све ове године борио за то да у једном дану изгубиш све због такве сподобе? Због особе која јавно у Градској скупштини твог сниматеља, пред још педесет људи, хвата за дупе и зове га да дође код ње кући!!!

Да ли је у реду да се Драган Марковић смеје док ми саопштава да си га из Бугарске звао да ми пренесе да се на Дану полиције не експонирам јер ће Ивана да се љути? Или да не могу да идем на ТВ Пинк, као председник организационог одбора Дана полиције, јер ће то Ивану да нервира? А онда с пуним правом Милошу Опарници у Монтевидеу кукаш како је МУП грозна институција и како прави људи због шљама не могу да дођу до изражаја!!! Па коме на овом свету ти онда можеш да објасниш своје одлуке????

Шта ја да кажем новинарима који ме зову и питају да ли знам да ми је шефова жена завршила у болници под нервним сломом пре неку недељу, због афере са неком циганком?

Шта да кажем представницима амбасада којима се за помоћ обраћају функционери твоје странке жалећи се на Ивану (знам и којим амбасадама и који функционери али ти нећу рећи имена да људи после пакао од ње не би преживљавали). Зар ја после 42 године живота не смем на миру да изађем из куће јер мислим да ће ме психопата сачекати негде на улици и избости ножем?

И зар ти после 2 године заједничког рада немаш храбрости да ме погледаш у очи и кажеш ми шта мислиш о мени и где је тачно настао проблем у нашој комуникацији него ове одвртане поруке шаљеш њој?

Сви представници међународне заједнице, ОЕБС-а и невладиних организација су обавештени о акцији која се води против мене. С обзиром да сам ја професионалац и да још увек радим за тебе, нисам никоме рекла ко заиста стоји иза овога. Не због тебе, већ због мене саме и твоје породице. Сви мисле да су то људи из СПС-а јер су јој они једини пријатељи на тој лажној страници Фејсбук-а. Зато те молим да свој проблем решиш ускоро, на овај или онај начин.

 

Сузана

Криминални кругови 32 – Одговор Александру Вучићу

Бошко Обрадовић

Народни посланик и председник Српског покрета Двери