У припреми за штампу је нова књига Бошка Обрадовића – Криминални кругови: Бела књига о криминалу и корупцији у врху МУП-а Србије и актуелне власти СНС. У наставцима доносимо изводе из ове књиге која ће први пут пописати и јавно објавити све главне носиоце криминала и корупције у Србији.

    Прошло је више од месец дана како сам у јавности обелоданио сазнања Антикорупцијског тима Српског покрета Двери да Небојша Стефановић, друга најважнија политичка личност у држави, има фалсификовану факултетску диплому, да никада није завршио основне факултетске студије, а представља се као доктор наука. Ова директна оптужба са приложеним доказним материјалом за ово време ничим није демантована нити је доказано супротно, да Небојша Стефановић има валидну диплому.

Ако је секретар Савета за националну безбедност, потпредседник Владе Србије, министар унутрашњих послова, председник градске организације СНС у Београду, шеф Бироа за координацију свих служби безбедности и практично други човек највеће владајуће партије ухваћен у фалсификовању јавне исправе – зашто још увек није поднео оставку? Или, зашто једноставно није показао свој студентски индекс са положеним испитима и диплому о стеченом високом образовању па да одговарамо ми који смо га оклеветали. Нема трећег и не може се завршити овако – без епилога. Неко мора да одговара.

Владајући режим све чини да скрене пажњу јавности са овог крупног скандала који далеко превазилази по значају само још једну у низу коруптивних личних афера министара у актуелној Влади Србије. Овај случај је мрачно срце корумпираног политичког система у коме живимо последњих 30 година. Историја приватног Универзитета Мегатренд је историја пропасти српске просвете, политике, друштва и државе у последње три деценије, јер Мегатренд опстаје без обзира на смену власти у Србији. Власти се мењају, али „Мегатренд систем“ наставља нормално да ради.

Поред приватне телевизије ПИНК, Мегатренд је други кључни симбол урушавања свих моралних и културних вредности нације, и то у најзначајнијој сфери друштва – образовању и стручном оспособљавању будућих кандидата за вршење најважнијих државних функција, од чега зависи будућност једног народа.

Политички систем у коме живимо могао би се назвати владавином купљених диплома и лажних доктората. Непостојећи факултет „Megatrend International Expert Consortium Limited“ из Лондона од 1990. до 2004. године завршило је 1054 лажних студената, међу којима и Небојша Стефановић. Мегатренд очајнички крије овај списак својих угледних дипломаца јер бисмо на основу овог списка могли да видимо где се данас на друштвеним и државним функцијама налазе сви они са фалсификованим дипломама британског привредног друштва које уопште није регистровано да се бави образовном делатношћу. Како је онда ово лондонско привредно друштво могло да изда лиценцу било коме у Србији да се бави образовањем и како је било ко могао да заврши факултет који није факултет?

Пошто овај инострани факултет не постоји, то јасно говори да су све његове издате дипломе у Србији противзаконите и неважеће. Наравно да нема одговора ни на једноставна питања где су одржавана предавања и испити на овом лажном иностраном факултету током његовог фантомског рада у Србији, ко су били професори на овом лажном факултету, на ком језику су одржавана предавања и испити – српском или енглеском, како је финансијски функционисао овај лажни факултет када на његовим рачунима у Великој Британији није забележен никакав платни промет?

Кључна криминална активност је то што је приватни Универзитет Мегатренд све ове лажне стране дипломе нострификовао сам себи за диплому свог другог, овдашњег факултета – Факултета за пословне студије. Право питање гласи ко су све министри просвете и други надлежни државни органи који су одобрили акредитацију једне овакве пародије од универзитета у континуитету последњих 30 година? Да ли су и шта они лично и политичке странке на власти којима су припадали добили заузврат од власника ове високошколске установе да би 30 година гледали кроз прсте отвореном криминалу у српском приватном образовању?

Где су данас и шта раде Стефановићеви ментори?

Где су данас и шта раде декан Универзитета Мегатренд који је нострификовао лажну диплому Небојше Стефановића, као и чланови Комисије за проверу подобности магистарске тезе и кандидата Небојше Стефановића? Сви они налазе се на високим друштвеним и најбитнијим државним функцијама из области образовања. Бивши декан Мегатренда Мирко Кулић сада је ректор Привредне академије у Новом Саду. Његов син, Марко Кулић, данас је градски секретар за опште послове града Београда. Проф. др Ана Ланговић Милићевић, члан оне Комисије која је на основу лажне дипломе омогућила Небојши Стефановићу почетак постдипломских студија, данас је државни секретар у Министарству просвете. Други члан исте Комисије, њена кума Татјана Цветковски, још увек професор на Универзитету Мегатренд, данас је помоћник министра за средње образовање и члан Националног тела за акредитацију и проверу квалитета у високом образовању?!?!? Сви они који су директно учествовали у лажирању академске каријере актуелног министра полиције данас су на највишим функцијама у српском образовању. Да ли су то награде за њихово саучествовање у криминалним делима?

Приватно мегатрендовско образовање у Србији на овај начин преузело је власт над комплетним образовањем у Србији. О овој афери не смеју да се огласе ни Министарство просвете (чији министар је такође дошао из приватног образовања), ни Национални савет за високо образовање, ни Национално акредитационо тело, ни Комисија за акредитацију, ни Конференција Универзитета, ни Тужилаштво, ни МУП, ни Агенција за борбу против корупције. Како да реагују када се и међу њима налазе многи који су на овај исти или сличан начин стекли своје дипломе, а данас су главни у српској просвети, правосуђу, полицији, Народној скупштини, Влади и на другим најзначајнијим политичким и државним функцијама? Да ли је случајно да су бивши министар просвете Жарко Обрадовић, други човек СПС, и садашњи потпредседник Владе Зорана Михајловић из СНС, такође били професори на овом универзитету и да ли запошљавањем високих партијских и државних функционера на свом факултету, Мегатренд обезбеђује политичку заштиту за криминал и корупцију којом се бави 30 година? Претпостављам да нема потребе да постављам питање зашто на ову тему – најкрупније политичке афере због које свуда у свету падају владе – није организована нити једна јавна дебата на медијима нити министар сме да одговори на мој позив на директан ТВ дуел у коме бисмо обојица донели своје факултетске дипломе на увид медија и јавности, и на тај начин разрешили све дилеме?

Уместо да буду образовно-научне институције, многи приватни факултети у Србији постали су привредна друштва за масовно фабриковање диплома. Суштина је у системској корупцији, а пре свега у привилегији добијеној од државе да се дипломе универзитета могу продавати као што се продаје свака роба – за новац. Док се овај криминал не разреши, не можемо очекивати решење било ког другог озбиљног проблема у Србији јер су на власти људи са купљеним дипломама и плагираним докторатима. Како да очекујемо да се они боре против криминала и корупције, или реше било које стручно питање у Србији?

Криминални кругови 4 – Бошко Обрадовић показао доказе о свом школовању и изазвао Небојшу Стефановића да уради исто

 

Бошко Обрадовић

Народни посланик и председник Српског покрета Двери