Српски Покрет Двери - Лого

Тамара Миленковић Керковић: Двери траже нулту толеранцију за насиље и понижење просветних радника

Истог дана када је министар Ружић, боравећи у Нишу, изјавио да „у школама нема екстремног насиља, већ да је екстремна ситуација у медијима“, десио се случај екстремног понижавања и насиља над професорком у Трстенику, а снимак су ученици објавили на друштвеним мрежама. Министар просвете Ружић није поднео оставку, већ је под притиском огорчене јавности упутио телефонски позив пониженој професорки, састао се са синдикатима просветних радника и договорио оснивање још једне Радне групе за превенцију и санкционисање насиља у школама.

     Епилог овог ужаса је накнадно искључење из школе ученика који су наставници извукли столицу и тај снимак објавили, а за једног од њих било је чак припремљено и лекарско уверење које је требало да олакша његов положај. Као и до сада, вероватно ће се ученици уписати у неку другу школу, и све ће се заборавити до следећег случаја.

Српски покрет Двери захтева укључење свих друштвених институција у промену овог патолошког стања српске просвете. Овде се не ради само о дисциплини у школи, превенцији и кажњавању насиља, овде се ради о промени наопаке парадигме школства која је довела до ерозије српске просвете. До увођења превентивних мера, Двери предлажу хитне мере за сузбијање овог патолошког стања у српским школама. Најпре, подржавамо захтев Уније синдиката просветних радника Србије да се просветним радницима додели статус службеног лица, захтевамо увођење и примену драконских казни према насилницима, захтевамо забрану коришћења мобилних телефона у школи под претњом настрожијих казни, захтевамо да деца коначно уче из српских књига српских издавача, и захтевамо кривичне и високе новчане казне за родитеље преступника и ученика-насилника у школама.

Просветни радници су највеће жртве игнорантног односа власти према образовању, а тиме и према будућности Србије. Највећи удар слома вредности у српском друштву доживели су просветни радници. Заборављено је да у корену речи „образовање“ стоји реч „образ“ а да је стид основни чувар моралног здравља једног друштва и једненације. Положај просветних радника урушава се већ више деценија – њихове зараде сумање од просечних, свака школска година почиње штрајком на који се власт више и не обазире, обавезе учитеља и наставника су све веће а њихов ауторитет и друштвени статус постао је миноран, могућности да санкционишу незнање или неприхватљива понашања на часу и у школи готово да не постоје. Понављање године за ученике је постало готово немогућа ствар, а за лоше оцене ученика, за њихове изостанке, за повреде дисциплине у школи, па и за насиље, увек се одговорним сматрају само наставници, најчешће разредне старешине, док родитељи очекују да школа преузме не само образовни, већ и читав васпитни рад са њиховом децом. Са друге стране права ученика постајала су све већа, а обавезе и одговорности ученика смањене су до апсурда. Овакав наопак систем вредности и прегажено достојанство и ауторитет просветних радника довели су до потпуног урушавања просвете и значаја образовања.

До времена када ће три професије – војник, лекар и просветни радник – постати најплаћеније у Србији – захтевамо повратак нормалности у српску просвету и нулту толеранцију према насиљу у школама.

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Народни посланик

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: