Српски Покрет Двери - Лого

Бошко Обрадовић: Отворено писмо колегама из опозиције

Сви видимо да су се на опозиционој политичкој сцени формирала два блока: национални и грађански, државотворни и прозападни, десни и леви, назовите их како год желите, али они постоје и идеолошки су супротстављени. Лично мислим да је то добро и реално, да нам је потребно укрупњавање и идеолошко профилисање, да грађани треба јасно да знају ко се за шта залаже. 

       Ма колико то било тешко и до сада проблематично, на конзервативној страни долази до уједињења. Сматрам да је потребно да се уједини и прозападна левица која је на исти начин расцепкана. Ако неко из опозиције не види себе ни у једном од ова два блока нека направи трећи на неком демократском центру и то је то. Све преко тога је губљење времена, уситњавање политичке сцене и бацање одређеног броја гласова испод цензуса, које нас је као опозицију коштало губитка добијених градских избора у Београду.

Можемо ли сарађивати? Не можемо идеолошки. Нека грађани на слободним изборима после пада Вучићеве власти одлуче ко ће водити Србију у наступајућем периоду: ми или ви. До тада имамо пречег посла а то је да ова власт оде. Зато, у општем интересу, предлажем нови опозициони договор у три тачке:

  1. Надградња постојећих захтева протеста у правцу тражења оставке Владе Србије и формирања прелазне Владе до нових избора, чији би задатак био да обезбеди слободу медија и поштене изборе;
  2. Нови друштвени уговор за Србију после Вучића;
  3. Две или три колоне на изборима као у Црној Гори, које би направиле споразум о међусобном ненападању и заједничкој сарадњи око одбране изборних резултата, који би подразумевао слободу идеолошког разврставања.

Нема враћања на старо пре два трагична масакра, што значи да Вучићева власт мора да оде, али и да нема враћања ни на бивши режим пре напредњака. Грађани на улицама траже не само смену власти већ и комплетног наопаког, неправедног и корумпираног система који овде траје три деценије. 

Потребан нам је нови национални базични консензус свих друштвено-политичких актера. Предлажем да основу тог консензуса чине три нова договора, као три стуба новог друштвеног уговора, који ће бити основ смене режима и новог система:

I Очување нације и државе – национални договор за Србију;
II Владавина народа, институција и закона – демократски договор за Србију;
III Очување наше животне средине – зелени договор за Србију.

 

Ова три велика договора између политичких субјеката и свих друштвених чинилаца треба да доведу до новог система, новог модела друштва који нам је неопходан и који треба да заустави актуелни систем националне и друштвене разградње. То, изнад свега, значи породични модел друштва за заштиту и спас наше деце.

У име Српског покрета Двери отворен сам за разговор и договор са свим колегама у опозицији у предложеном правцу, спреман да чујем и друге идеје. Грађани са протеста против насиља очекују зрелост опозиционе политичке елите да прати и артикулише огромно народно незадовољство које се појавило. Била би велика грешка да било ко присваја народне протесте који су изнад опозиције, али траже и нашу одговорност и сарадњу на коју апелујем. Не можемо сарађивати једино у случају ако је идеја да се на таласу народног незадовољства Вучић на силу и недемократски замени неким још прозападнијим режимом или да му се помогне да остане на власти у служби даљег спровођења западних интереса у Србији.

Бошко Обрадовић 

Народни посланик
Председник Двери

*Извор: Дневни лист „Данас“ 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: