Бошко Обрадовић: Проблем са ЕУ је што нема поштовања према Србији

Ако председник Владе Немачке прво посети сепаратистичке власти у Приштини, а тек онда Београд, то је израз крајњег непоштовања и дипломатске увреде према Србији. Ако долази са идејом да тражи признање лажне државе Косово и увођење санкција Русији онда боље да не долази.

Кључан проблем који имамо са ЕУ је непрестано непоштовање и понижавање Србије од стране Брисела. Потпуно би друга ствар била да нас ЕУ коначно испоштује као народ и државу за све наше заслуге и доприносе европској цивилизацији, као и да нас призна у уставним границама са КиМ у саставу Србије. То би онда отворило простор за нормалне дипломатске односе, разговоре и договоре о свему другом. Онда би грађани Србије другачијим очима гледали на европске интеграције, а овако је већина против чланства Србије у ЕУ која нас не поштује.

Ако нас ЕУ не жели као достојанствене чланове европске породице народа, ни ми не желимо у ЕУ као понижена и згажена нација којој се одузима део територије и од ње прави колонија и депонија. Онда треба прекинути даље условљавање из Брисела и губљење времена са европским интеграцијама и направити билатералну сарадњу са ЕУ око тема од обостраног интереса. Не морамо бити чланица ЕУ као што то нису ни Норвешка, Швајцарска или Исланд, а можемо сарађивати са ЕУ као што то и ове државе чине. Постоји Европски економски простор, Вишеградска група, Крајовска квадрилатерала и бројни други видови сарадње у Европи о којима треба размислити јер путовање у ЕУ, испуњено само понижењима и притисцима и условима без краја, предуго траје.

Бошко Обрадовић

Председник Двери