У оквиру представљања Прогласа Двери „Промена система – сигурност за све“, данас су у Прес центру УНС-а представљене две Декларације Српског покрета Двери – Декларација о здрављу и Декларација о заштити здравља жена.

         На конференцији за медије овим поводом говорили су: Бошко Обрадовић – председник Српског покрета Двери, др Марко Радуловић – лекар из Мајданпека и члан Председништва Двери, др Драган Бранковић – лекар из Алексинца и члан Главног одбора Двери, Драгана Милићевић – члан Председништва Двери и председник Савета жена, др Синиша Јагодић – лекар, члан Председништва и председник стручног Савета Двери за здравство и примаријус др Милан Рогановић – лекар из Чачка и председник Савета Двери за биоетику.

Бошко Обрадовић је рекао да су Двери до сада, кроз промоцију Прогласа, представиле нове политичке идеје о обнови демократије, правној одговорности и лустрацији, зеленом патриотизму и новом селу, као и о новом граду по мери човека и породице, а све у функцији остајања младих у Србији, а да је први следећи део програма који Двери представљају јавности уједно и онај најактуелнији – о здравству. Истакао  је да данас Двери представљају Декларацију о здрављу коју је припремио Савет за здравство Српског покрета Двери и Декларацију о заштити здравља жена коју је припремила Женска снага Двери. На крају, Обрадовић је изразио поштовање према присутним храбрим и стручним људима, који никада нису били чланови политичких  партија пре Двери, који су одлучили да се укључе у политику и мењају стање у Србији на боље и који, упркос огромним обавезама на послу, стижу да се посвете и политичком раду, а данас су овде да представе стање и перспективе српског здравства.

Др Марко Радуловић је, на самом почетку, истакао да сектор државног здравства запошљава више од 100.000 људи у преко 300 домова здравља, болница, института, филијала РФЗО, за шта се годишње, у просеку, потроши 226 милијарди динара, односно око две милијарде евра што чини 10% БДП-а, а ако се та сума подели са 6,8 милиона грађана који имају обавезно здравствено осигурање, добија се податак да су издвајања за здравство у висини од 32.314 динара, односно 272 евра по осигуранику годишње, што Србију ставља на само дно Европе по средствима којима располаже за лечење грађана у државном здравственом сектору. Др Радуловић је додао да су јавне набавке за медицинску опрему, помагала, лекове, потребе болница и слично пример безпризорне дрскости актуелне владајуће структуре, да се, када независни медији успеју да дођу до добро скриваних докумената, који иначе треба да буду јавно доступни, откривају злоупотребе толико очигледне да могу бити последица или потпуног незнања и глупости или невиђеног безобразлука. Истакао је и да су документи о трошењу јавних средстава на набавку медицинске опреме у време пандемије двоструко сакривени, Влада Србије означила их је као строго поверљиве, а и њихова набавка спроведена је без примене Закона о јавним набавкама и том приликом је РФЗО-у из буџетске резерве пренето 40 милијарди динара за набавку лекова, тестова, медицинских средстава, заштитне личне опреме и других неопходних средстава и опреме ради лечења оболелих од ковид-19. Због свега тога, како је др Радуловић навео на самом крају свог обраћања, карактеристике здравственог система Србије су: дуге листе чекања, лоши резултати лечења, предуга болничка лечења, недовољан рад на превенцији болести и повреда, и узак опсег доступних услуга захтевају хитну интервенцију и политике и струке.

Др Драган Бранковић је говорио о вирусу КОВИД-19 и истакао да се болест муњевитом брзином проширила на цели свет, а први регистрован случај у Србији је  забележен шестог  марта, случајно или не, одмах након завршетка прикупљања  потписа СНС  за парламентарне изборе. Рекао је и да је, према званичним подацима са сајта Министарства здравља, у Србији до јуче , 17. октобра, тестирано укупно 1 232 793 особа, од којих је заражених  35 946, преминулих  774, тренутно хоспитализованих 372 и тренутно на респираторима 22 болесника. Др Бранковић је навео и да за ову опаку болест не постоји ефикасан и специфичан лек, а да ће за развој вакцине ће бити потребно још најмање годину дана. Како је још додао, општи је утисак је да је комплетно човечанство потпуно неспремно дочекало ову пандемију, број умрлих се мери милионима, болест је присутна на свим континентима, у свим државама, крај  пандемије се не назире, а оваквом стању су у великој мери допринеле и поједине значајне међународне институције. На крају је подвукао и да у Србији влада велико неповерење грађана у Кризни штаб, а да је покренута и петиција  за његову смену под називом УЈЕДИЊЕНИ ПРОТИВ КОВИДА коју је потписало више од 3 000 лекара.

Драгана Милићевић је рекла да, промоцијом зеленог патриотизма, Двери желе да подигну свест свих жена о утицају животне средине на здравље као и да укажу на значај зелене економије и женског предузетништва. Милићевић је навела да опште здравље женске популације јесте суштинско питање и елементарни услов за квалитетан живот жена и да се одражава на укупно здравље ставновништва. На крају, она је представила комплетну Декларацију Двери о заштити здравља жена

Др Синиша Јагодић је у целости представио Декларацију о здрављу и истакао да она обавезује:

1. На истрајан и упоран рад на изградњи социјално праведног друштва и такве државне организације у којој ће сваки појединац и породица имати једнаку шансу, а успех ће зависити искључиво од залагања и уложеног труда.
2.На истрајан и упоран рад на обезбеђењу здраве воде, здраве хране и чистог ваздуха као предуслова за физичко здравље целе популације.
3. На истрајан и упоран рад на изградњи таквог здравственог система који ће обезбедити принцип универзалне доступности здравствене заштите и право сваког грађанина Србије на избор лекара и установе у којој ће се лечити.
4. На истрајан и упоран рад на томе да породична медицина и породични лекар заузму кључно место у здравственом систему.
5. На истрајан и упоран рад на томе да превентивна медицина, укључујући и  медицину рада као  једну од сјајних тековина претходног система заузме централно место у здравственом систему Србије.
6. На истрајан и упоран рад на најбољој могућој здравственој заштити осетљивих група становништва: жена, новорођених, деце, адолесцената, трудница, старих и онеспособљених.
7. На истрајан и упоран рад на унапређењу репродуктивног здравља као предуслову биолошке обновљивости становништва Србије.
8. На истрајан и упоран рад на улагању максималних напора за развој здравствене заштите оболелих од цереброваскуларних и кардиоваскуларних, заразних и онколошких обољења.
9. На истрајан и упоран рад на максимално могућем издвајању за целокупно здравство, поготову његов превентивни корпус.
10. На истрајан и упоран рад на решавању бројних граничних питања из медицинске биоетике (сурогат материнство, абортус, еутаназија, трансплантација, манипулација геномом пре и током вештачке оплодње, трансхуманизам, обавезна вакцинација) која  неће подразумевати искључиво успостављање законских забрана или обавеза, већ ће се на све начине супротставити како губитку достојанства и интегритета људске личности тако и селективности у примени било које врсте савремених медицинских достигнућа.
11. На истрајан и упоран рад у борби за повратак достојанства здравствених радника, поготову медицинских сестара и лекара. Ово се у првој мери односи на битно поправљање материјалног статуса здравствених радника.

Примаријус др Милан Рогановић је казао да буран развој биомедицинских технологија које активно продиру у живот савременог човека од рођења до смрти, као и немогућност да се у оквирима традиционалне медицинске етике одговори на морална питања која се при том појављују, изазивају озбиљну забринутост друштва. Истакао је и да се, у тренуцима када се налазимо у пандемији изазваној корона вирусом, а када се уведене противепидемијске мере заштите користе за све чвршће успостављање тоталитаризма на светском нивоу, при чему се право на здравље мења у обавезу на здравље сваког појединца, све више намећу савремене информационе технологије и вештачка интелигенција као „решење” свих здравствених проблема. На крају, др Рогановић је додао и да сва биоетичка питања изазивају велике контроверзе и да зато не смеју постати предмет друштвених сукоба већ јавних расправа и тражења консензуса, уз потребу и за народним изјашњавањем на референдуму за одређене најважније и најконтроверзније теме.

Целу конференцију за медије можете погледати овде:


 

Инфослужба Двери