Иван Костић: Исправна одлука Русије да отвори испоставу амбасаде у Бањалуци

Српски покрет Двери поздравља одлуку Владе Русије да отвори испоставу амбасаде у Бањалуци, јер ће на тај начин Република Српска ојачати своју позицију у очувању Дејтонског споразума и положаја српског народа у Босни и Херцеговини

Већ неколико година уназад смо сведоци да западне земље преко Високог представника међународне заједнице за БиХ намећу једнострана решења која су увек била на штету српског народа и Републике Српске. Републици Српској су укинуте многе надлежности прописане Дејтонским споразумом, а неколико пута је спомињано чак и укидање Републике Српске.

Једини савезник Републике Српске, поред Србије, на међународном пољу и у међународним организацијама је увек била Руска Федерација. Управо због тога је од изузетног интереса за наше сународника да се у Бањалуци отвори одељење амбасаде Русије, које ће имати далеко веће надлежности, него што су уобичајени конзуларни послови.

Овим потезом Русија и даље игра улогу миротворца у Босни и Херцеовини, јер су амбасадори западних земаља углавном до сада говорили језиком уцене који је могао да доведе до неких нових сукоба у тој земљи.

Српски покрет Двери верује да је ово први озбиљнији корак руског Министарства спољних послова када је простор Балкана у питању, који ће довести до већег ангажовања Русије на овим просторима у циљу очувања суверенитета Републике Српске и Србије.

мр Иван Костић

Потпредседник Двери