Српски Покрет Двери - Лого

Јаковљевић: Ограничењем цена меса Влада угрозила произвођаче

Влада Републике Србије допунила је одлуку о ограничавању висине цена основних животних намирница, тако да је ограничила цену свињског меса, као и маржу на пилеће месо на максималних 10%. Нивелацијом цена свињског меса и ограничавањем цене свињског бута без коске на 709 динара је покушала да заштити потрошаче.

    Овом Уредбом делимично су заштићени потрошачи, трговци па и прерађивачи, међутим терет овакве политике пао је на плећа произвођача. Сматрамо да су овакве мере дугорочно неодрживе, јер ће изазвати несташицу ових намирница и експанзију црног тржишта.

Самодовољност српског тржишта свињским и пилећим месом (које чини 50% месне индустрије) је заступљено око 80%. Произвођачи меса ће бити принуђени да због високих инпута и трошкова производње празне штале и оборе, а самим тим гасе производњу, што ће за последицу имати несташицу меса. Либерализацијом нашег тржишта и неконтролисаним увозом, компензовали смо недостатке на нашем тржишту, међутим дефицит меса и хране генерално широм света онемогућиће да се увозом надомести недостатак ових производа.

 

До стабилизације тржишта основним животним намирницама, па и месом, може доћи уколико терет економске кризе и високих цена равномерно распоредимо на све субјекте и учеснике у ланцу од њиве до трпезе. У том смислу, предлажемо да Влада Републике Србије направи реалне паритете између произвођачких и малопродајних цена, заштити примарну пољопривредну производњу регресирањем инпута који учествују у примарној пољопривредној производњи, као и да уведе загарантоване минималне откупне цене основних и стратешки важних пољопривредних производа.

У овако кризним и тешким временима, храна је суштински важан ресурс који нема алтернативу.

Милован Јаковљевић

Потпредседник Двери

 

*Извор фотографије 2: Pixabay
Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: