Српски Покрет Двери - Лого

Јаковљевић: Приоритет фабрика скроба, а не стадион

Укидањем забране извоза житарица, Влада није стратешки поступила. Погрешно је извозити пшеницу и кукуруз као сировине. Потребно је прерадити, оплеменити и извести као полупроизводе и готове производе.

    Кроз исхрану и тов животиња, неопходно је повећати производњу меса, јаја и млека и као такве пласирати на страно и домаће тржиште и тиме смањити зависност од увоза, а тиме повећати и приход и запосленост и обезбедити здраву исхрану становништва.

За последњих 10 година сточни фонд се преполовио, најупорнији пољопривредници гасе своје фарме и празне штале, оборе и торове. Власт која извози жито, а увози месо и млеко сумњивог квалитета, осудила је на пропаст народ и државу.

Повећаном потражњом за храном на глобалном нивоу отвара се шанса за извозом, што нам омогућава да уновчимо наше суфиците по високим ценама. Међутим, чини се да се власт у оваквим околностима не сналази баш најбоље. Резултати овогодишње жетве пшенице су познати, као и прошлогодишње залихе, па самим тим је евидентан и суфицит који се може несметано извозити.

Неизвесна је ситуација са кукурузом, јер суша која засигурно узима данак, битно ће умањити принос. Последњих 12 месеци извезли смо 1,1 милион тона пшенице и 1,2 милиона тона кукуруза у облику сировине. Од ове две житарице могуће је направити преко 2400 врста готових прехрамбених, фармацеутских и индустријских производа.

Предлажемо Влади Републике Србије да уместо Националног стадиона направи фабрику за прераду кукуруза у скроб и глукозу. Кроз такве полупроизводе државној каси, за највише пет година, донели би профит већи од новца који је потребан за изградњу Националног стадиона. Србији су потребни фабрика и стадион, само је поента и суштина поређати приоритете и Србију домаћински водити.

Милован Јаковљевић

Потпредседник Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: