Српски Покрет Двери - Лого

Миленковић Керковић: Двери ће тражити нерадну недељу и у приватном сектору упркос противљењу председника Републике

Иако је на консултативном састанку са посланичком групом Српског покрета Двери и њеним председником Бошком Обрадовићем уочи формирања Народне скупштине, председник Републике прихватио већину изнетих предлога Двери и тада је, као и у прекјучерашњој телевизијској емисији, Александар Вучић био против предлога о увођењу недеље као нерадног дана и у приватном сектору.

    Иако је и на састанку са посланицима Двери Александар Вучић предлог о увођењу нерадне недеље недвосмислено одбио, синоћ су грађани Србије могли да чују и познате пренаглашене изјаве, попут оних: „Не дам, док сам жив!“ , „Ко сме да забрани људима да раде недељом?“ или „Ко хоће може да умре за машином!“…

Од како је 7. марта 321. године први хришћански император Константин по први пут у историји прогласио недељу нерадним даном, омогућивши тако хришћанима да недељом одлазе у цркву, недеља као нерадни дан постала је цивилизацијски стандард. Док различите конфесије исламске и јеврејске верске традиције нерадним даном сматрају и петак, односно суботу, а радну недељу почињу у недељу и завршавају у четвртак или у петак до поднева, неке од земаља попут Уједињених Арапских Емирата скратиле су радну недељу на четири дана, усклађујући петак као дан за молитву са суботом и недељом као нерадним данима западног пословног света. Велики број земаља уводи након пандемије и четвородневну радну недељу како би подигли продуктивност, задовољство и квалитет рада запослених. Поред земаља у региону које су потпуно или у области трговине увеле недељу као нерадни дан, попут Северне Македоније, Црне Горе и Словеније, а покушавале да је уведу Хрватска и Босна и Херцеговина, недељом не раде ни радници великог броја европских земаља, попут Белгије, Кипра, Чешке, Француске, Немачке, Мађарске, Исланда, Луксембурга, Холандије, Шпаније, Пољске, Велике Британије, као и Турске и Грчке са различитим моделима и изузецима у зависности од туристичких подручја појединих земаља. У већини ових земаља, у законом предвиђеним изузецима за рад недељом послодавци исплаћују дуплиране дневнице, па чак и дневнице увећане два пута, уз право на слободан дан у току радне недеље.

Српски покрет Двери нерадну недељу сматра делом основног права на недељни одмор који традиција, култура и вера наших грађана вековима сматра даном када се човек посвећује Богу, себи, породици и пријатељима. Недељом се породица окупља, негују се породичне вредности, а нерадна недеља питање је здравља и равнотеже породичног, приватног и пословног живота запослених. Недопустив је однос већине послодаваца који запосленима одређују да раде не само недељом, већ и у дане државних и верских празника, попут Дана државности, Бадње вечери и Васкрса, показујући тако непоштовање према држави и религиозним осећањима запослених. У делатности трговине у Србији ради око 200.000 људи, од тога је 80% жена које су мајке или будуће мајке које раде за минималну зараду и које недељу не могу да проведу са својим породицама. Иако трговина не захтева да се ради без прекида, ове жене, често и самохране мајке са минималним платама, не могу недељом да остављају децу у вртиће, па им је због рада недељом не само веома тешко да негују и васпитавају децу, већ и да заснују породицу. У земљи са огромним демографским проблемима, са становништвом у коме 100.000 људи годишње више умре него што се роди и још 100.000 младих и највиталнијих људи оде у емиграцију, рад недељом јесте огроман проблем. Како је мањак радне снаге већ изражен не само у трговини већ и у производњи, увођење обавезне нерадне недеље би подигло продуктивност. Не само да не би дошло до отпуштања већ би долазило до ангажовања нових запослених, поготову у трговини јер би притисак на велике трговинске ланце веома брзо, чим потрошачи стекну навике, постао већи осталих дана у недељи.

И економски и радно-правни и морални и демографски и разлози очувања породице и вођења адекватне породичне политике, али и религиозни и културолошки разлози говоре у прилог увођења недеље као нерадног дана. Како би недеља и у приватном сектору постала нерадни дан, посланици Двери ће предложити Народној скупштини измену радно-правних закона и прописа о трговини, а у складу са својим социјално-економским програмом „За државу која брине“.

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Народни посланик
Потпредседник Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: