Српски Покрет Двери - Лого

Обрадовић: Отета приватна имовина након 1945. као корен пљачке и неправде у Србији

Грађани Србије очекивали су да ће након пада комунистичког режима 2000. године наступити исправљање свих вишедеценијских неправди насталих од 1945. године у време комунистичког терора и диктатуре Јосипа Броза Тита. Међутим, врло брзо смо могли увидети да иако је комунизам са Милошевићем пао – систем је остао исти, а деца и унучад комунизма наставили су да воде рат против српског народа другим средствима.

    Пример неспровођења реституције незаконито отете приватне имовине након 1945. најбоље показује како се под маском демократије неправда наставља и продубљује. Потписавши уговор са народом у коме су се обавезали на реституцију, лустрацију, проверу порекла имовине новобогаташа, спровођење декларације Европског парламента о изједначавању злочина комуниста са злочинима нациста, коначно испуњење права и правде после више од пола века – нови властодршци после 5. октобра све су одмах погазили и преварили.

Уместо испуњења предизборних обећања уследила је распродаја државне и друштвене имовине, међу којима се нашла и приватна имовина која је отета након Другог светског рата. Формално, држава доноси закон о попису отете имовине, позивају се власници и наследници да се пријаве, почиње управни спор за повраћај имовине и власничких права. Власници су масовно одреаговали и око 120.000 пријава је поднешено. Али, онда следи мук од стране власти. Уместо реституције и правде, постпетооктобарска власт користи документацију власника, типује имовину, убрзава процесе приватизације, распродаје туђе. Дешава се нова пљачка и неправда.

Тек када је спроведена ова пљачкашка приватизација доноси се закон о реституцији. Међутим, нове неправде су на делу: не враћа се оно што се продало у беснилу приватизације. Не враћају се предузећа, банке, индустрија, занатске радње, акционарска друштва, пензиони фондови, земља, шуме, газдинства, рудници, ортачке радионице, каменоломи, интелектуална својина, задруге, не признаје се закон о наслеђивању, не признају се тестаментални наследници. Уводи се ограничавајући износ обештећења без обзира на вредност имовине која је одузета. Једном речју, дискриминација у пуној снази.

Јасно је да овим законом и његовим спровођењем оштећени грађани Србије нити су обештећени нити је неправда исправљена. Отета приватна имовина после 1945. године је корен сваке наредне пљачке и неправде у Србији. Иста та приватна имовина завршила је као плен тајкуна и страних компанија у пљачкашким приватизацијама уместо да је враћена правим власницима чиме би ојачао српски домаћи предузетнички и средњи слој. То је, поред несумњивог криминала, вероватно и додатни разлог зашто то није учињено. Тај дуг мора бити враћен и неправда исправљена. То гарантујем.

Бошко Обрадовић

Председник Двери

*Извор: Директно.рс *Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: