Српски Покрет Двери - Лого

Одржана трибина „НЕ промени Устава“ у Скупштини општине Стари град у Београду

На трибини поводом референдума за промену Устава, који је заказан за недељу, 16. јануар, о разлозима зашто треба рећи НЕ, говорили су: Бошко Обрадовић – председник Српског покрета Двери, др Горан Ђорђевић – члан УО Српског демократског савеза, проф. др Тамара Миленковић Керковић – професор Економског факултета у Нишу и потпредседник Двери, Борис Малагурски – режисер, Марко Јоксић – члан УО СДС и проф. др Зоран Чворовић – професор Правног факултета у Крагујевцу.

Бошко Обрадовић: Ово је тема изнад левице и деснице, изнад подела на оне прозападно и происточно оријентисане, изнад подела на грађанско и национално. Око ове теме можемо да постигнемо једно широко патриотско јединство и кажемо да српски Устав није на продају и да нико из Брисела не може да нам испоставља рачуне како Устав Србије треба да изгледа. Читав референдумски процес је недемократски и супротан ономе како референдум свуда у свету изгледа. Да би он био демократски, мора да има две стране – страну ЗА и страну ПРОТИВ. У Србији је, у медијском мраку, укинуто право стране ПРОТИВ. А све је ово почело у једнопартијском недемократском парламенту када је покренута процедура за промену Устава, и то по диктату из Европске уније. Ми на себе, као Уставобранитељи, преузимамо обавезу да у недељу изађемо на референдум и зауставимо намеру Брисела да преко колонијалне управе у Србији мења највиши правни акт наше државе.

Др Горан Ђорђевић: Промена Устава неће значити ништа нити једној српској позицији, ни у Србији, ни у Босни и Херцеговини, ни у Црној Гори, нити на међународној сцени. Не постоји друго место где бисмо требали бити тог 16. јануара осим бирачких места на којима се одлучује о референдумском питању. Тамо ће тог дана бити наша отаџбина, а како каже наш писац: “Отаџбина је оно место где се скупљају најтамнији и најтмурнији облаци“, а најтмурнији облаци скупиће се 16.1.2021. године на бирачким местима. Тамо треба изаћи, одбранити Устав Републике Србије и спречити даље дезинтеграције Србије.

Тамара Миленковић Керковић: Све нас наша деца и унуци памтиће по овим данима и по томе где смо били свих дана. Ова политичка олигархија је окупирала и институције и сопствени народ у једној непојавној кризи друштва, коју до сада тешко да смо видели. У тако подељеном друштву и у кризи у којој се налазе и институције и читав народ, у условима дугогодишње и спољне и унутрашње окупације и колонизације, у тренутку када нам је окупиран део територије, Косово и Метохија, не мења се темељни акт на коме стоји читава држава. Устав је израз свих наших вредности и те вредности треба сада да дамо овој и оваквој власти да их мења? Чак и да су предложене измене много боље, у овом тренутку то не сме да се ради. На референдуму у недељу биће избор између тога, хоће ли темељне вредности наших живота да доносе политичке елите и за то је одговор – да или ће се суверенитет вратити српском народу и грађанима Србије и за то, онај ко то жели, гласаће против на овом Референдуму. Позивам све грађане Србије, да 16.1.2022. године заокружимо НЕ против промене Устава Србије.

Борис Малагурски: Ако мислите да су услови у којима се одржава овај референдум добри, отворени и демократски, гласајте ДА или останите код куће, исто вам дође. Ако мислите да ово није у реду, гласајте НЕ, пошаљите поруку, то је оно што можете. Мислим да је велика борба пред нама и да сва ова питања о којима смо причали, на тему КиМ, Рио Тинта, сада су све огољена и бојкот нема никаквог смисла. И шта сада, докле ћемо да бојкотујемо? Сада треба да узмемо активно учешће, а то подразумева да се организујемо, да разговарамо са људима и да се боримо, а не да будемо пасивни посматрачи. Не треба да будемо сви правни стручњаци да бисмо разумели зашто ове промене нису у нашу корист. Не можемо да будемо сви правни стручњаци, али можемо да разумемо оно што видимо својим очима, а то је да овај систем не ваља, да је труо и да треба да му се супротставимо. Ако нам систем каже да, ми кажемо НЕ. Зато гласајте НЕ.

Марко Јоксић: Ова власт је свесна да су људи одавде отишли и да и даље одлазе због лоше власти и због тога им не дају да гласају у Енглеској, на Кипру, у Аустралији и било где на свету. Исто тако, ако сматрамо да је Косово и Метохија саставни део Републике Србије, поставља се питање зашто се референдум не спроводи и на Косову и Метохији? Зашто српски држављани на Косову и Метохији не могу да гласају на референдуму? Како се осећају Срби на Косову и Метохији када не могу да гласају на референдуму? Бојим се да ако буде усвојена ова промена Устава на референдуму, да за две или три године, може доћи питање типа: да ли сте за улазак Србије у ЕУ без Косова и Метохије у свом саставу? Ни ова власт нити било која друга власт нема права да прекраја границе ове државе. Плашим се да је ово само пробни балон за оно што нам предстоји и да се просто испитује народ како ће реаговати на промене Устава. Променом Устава ћете имати једно тело од 11 изразито моћних људи, чији рад неће бити транспарентан и народ ће изгубити контролу над њиховим радом. То ће бити практично као држава у држави, народ неће моћи да контролише ни избор судија ни тужилаца, то ће бити потпуно нетранспарентно. Ако желимо добро овој земљи треба да изађемо у недељу и да заокружимо НЕ.

Зоран Чворовић: Чувени предратни уставни правник, који нажалост 1945. није могао да се врати у земљу, Лаза М. Костић, син једног свештеника из Боке, је у свом уџбенику Уставног права написао: „Гарантије судске независности нису предвиђене ради судија него ради грађана.“ Дакле зашто гласати НЕ? Зато што Србија данас нема уставотворни капацитет. Све док постоји Споразум о стабилизацији и придруживању, односно док не буде раскинут или суспендован, Србија нема уставни капацитет да донесе амандмане по својој мери и свом интересу. Проширите ово што смо говорили ове вечери, јер демократија, како је говорио Карл Шмит, умире када нестане полемике. Полемика је кључна, ширите ове ставове и не дозволите да нам кажу „то су техничка питања, која су апсолутне научне истине и о којима грађани не могу да говоре“. То је иста подвала као и подвала са владама стручњака. Не дозволите да реално разочарење у парламентарну демократију у последњих 30 година вас доведе у ситуацију да одбаците и саму идеју демократије. Погледајте политичку историју Србије 19. века, Тимочку, Горачићку буну, краљеубиства, коалиционе владе – код нас су знали да разговарају непријатељи као што су били либерали и радикали, правили су заједничке коалиционе владе, младорадикали и старорадикали, погледајте тај број коалиционих влада. Није тачно да смо ми народ који је поборник аутократије, зато чувајмо демократију изађимо у недељу и гласајмо НЕ.

Инфослужба Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: