Српски Покрет Двери - Лого

Савет Двери за културу: Поднет захтев за приступ информацијама од јавног значаја о стању Мирослављевог јеванђеља

Министарству културе и информисања предат је захтев за приступ информацијама од јавног значаја о стању Мирослављевог јеванђеља. Захтев преносимо у целости:

Поштовани,

Молимо вас да нам, у складу са чл. 16 Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, омогућите увид у снимке Мирослављевог јеванђеља, које је начинио Аудиовизуелни архив САНУ током 2021. године.

Мирослављево јеванђеље је дело од изузетног културног значаја, део је УНЕСКО-вог Памћења света, најстарији је и највреднији сачувани српски ћирилички рукопис, те је јасно да информације о његовом стању спадају у информације од јавног значаја.

Предузете радње државних институција

Дана 21. јула 2021. године, Министарство културе и информисања, Народна библиотека Србије, Народни музеј Србије и САНУ потписали су Споразум о дигитализацији Мирослављевог јеванђеља. Том приликом истакнуто је да ће снимци свих страница највредније српске рукописне књиге постати доступни јавности на сајтовима наведених институција.

Дана 8. септембра 2021. године, управник Аудиовизуелног архива САНУ, академик Александар Костић, обавестио је јавност да је завршена дигитализација Мирослављевог јеванђеља. Академик Костић је истакао да су снимљени спредови (лева и десна страна отворене књиге), да су направљени снимци сваке странице појединачно, те да су направљени појединачни снимци свих ликовних украса.

Дана 13. јануара 2022. године, Вељко Топаловић, један од приређивача факсимила Мирослављевог јеванђеља из 1998. и 2019. године, и Бошко Савковић, аутор документарног серијала о историји нашег највреднијег рукописа, на конференцији за штампу у Медија центру – изнели су тврдње да су странице оригинала помешане приликом преповезивања књиге током 1998-1999. године. Њихову тврдњу је, 18. фебруара 2022. године, потврдио књиговезац-рестауратор Александар Ћеклић у листу Нова С. Сва тројица су изнела и бројна запажања о оштећењима оригинала у односу на стање које се види у издањима АИЗ Досије, која су урађена на основу снимака сачињених пре конзервације оригинала.

Дана 17. јануара 2022. године, управник Аудиовизуелног архива САНУ, академик Александар Костић, уручио је дигитализовану копију Мирослављевог јеванђеља Министарству културе и информисања, Народној библиотеци Србије и Народном музеју Србије.

Дана 3. фебруара 2022. године, формирана је Експертска радна група за преглед Мирослављевог јеванђеља. Проф. др Ђорђе Трифуновић, академик Јасмина Грковић Мејџор и проф. др Виктор Савић добили су задатак да „утврде редослед и континуитет текста Мирослављевог јеванђеља“ и да „о томе сачине извештај Министарству културе и информисања“.

Информације од јавног значаја скривене од јавности

1) Иако је најављено да ће професионални снимци страница Мирослављевог јеванђеља одмах постати доступни на сајтовима надлежних институција – то се није догодило.

2) Закључци Експертске групе такође нису доступни јавности.

Закључак

На основу јединог снимка Аудиовизуелног архива САНУ који је представљен јавности, јасно је да су помешане странице још на почетку књиге, наиме – насупрот странице бр. 1, уместо странице бр. 2 налази се страница бр. 14 (лист бр. 2 замењен је листом бр. 8).

На основу снимака које је сачинила Народна библиотека Србије 1998. године видљива су оштећења на првој страници Мирослављевог јеванђеља, као и да на појединим иницијалима недостаје позлата у односу на стање пре конзервације.

На основу изјаве књиговесца-рестауратора Александра Ћеклића, јасно је да је полеђина прве странице прелепљена неком белом хартијом или белим пергаментом. На тај начин уништени су записи из каснијег доба.

Стручњаци надлежних институција, од 1998. године до данас, више од 50 пута су прегледали оригинал и нису приметили ни помешане странице на почетку књиге. За све то време, оригинал практично није био доступан јавности, а надлежни стручњаци су имали обавезу да комплетан рукопис прелистају два пута годишње, како би утврдили да ли су настала нека нова оштећења.

Због свега наведеног, сматрамо да је неопходно да се дигитални снимци Мирослављевог јеванђеља учине доступним домаћој и светској јавности, како би се нашла стручна решења за рестаурацију оштећења насталих током конзервације обављене у периоду од 1998-1999. године.

У том смислу, захтевамо од Министарства културе и информисања да нам достави снимке спредова страница Мирослављевог јеванђеља (снимке на којима се види и лева и десна страна отворене књиге), као и појединачне снимке свих ликовних украса које је сачинио Аудиовизуелни архив САНУ. Те снимке упоредићемо са са пратећим књигама факсимила из 2019. године, у којима је дат комплетан превод свих страница Мирослављевог јеванђеља упоредо уз фотографије начињене пре оштећења насталих током несрећне конзервације највреднијег српског рукописа.

У Београду, 30. марта 2022. године

С поштовањем,

 

проф. др Миодраг Маринковић, председник Савета за културу Српског покрета Двери

Зоран Илић, члан Савета за културу Српског покрета Двери

Вељко Топаловић, један од приређивача факсимила Мирослављевог јеванђеља

Видео материјал можете погледати овде:

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: