Српски Покрет Двери - Лого

Стојановић: Покрајинска власт већ годинама показује да је очување знаменитих здања интересује ад-хок и само пред изборе

Председник Покрајинске владе се због писања медија ипак забринуо због пропадања родне куће Исидоре Секулић у Мошорину, која једна од најзначајних српских писаца. Оваква вест би изазвала пажњу, чак и да та кућа није под заштитом Покрајинског завода за заштиту споменика културе. 

    (Не)брига Покрајине о културно-историјском наслеђу остављена је негде по страни, а све у светлу хвалоспева власти о себи као великом економском тигру и свеопштем напретку у АП Војводини, а све кроз распродају плодних ораница за загађивачку индустрију у власништву странаца.

За све ово време „економског бума“ заборавило се да је постојала и нека историја у Војводини, као и неке значајне личности, који су и пре доласка СНС-а на власт заслужиле да куће, у којима су живели или радили, остану на ползу и сећање овдашњем грађанству. А пракса коју је ова власт увела је позната, по принципу „да се Власи не досете“ – заштити се објекат (јер би се народ бунио), а онда касније пустити да се сам уруши. Или се нађе неки бољи изговор да би на том месту подигао још једну зграду.

Даље, пустили су да пропада и урушава се кафана Бела лађа у центру града, у којој је први пут изговорено име „Српска Атина“, у коју су свраћале најзначајније личности Српске Војводине. Увели су коцкарницу у кућу Светозара Милетића. Кућа Михајла Пупина, захваљујући коме су данас исцртане границе северне Србије, тужно изгледа зарасла у траву. У центру Зрењанина „Даунова палата“ из 19. века, такође под заштитом државе, се распада, као и кућа Александра Сандића, писара Вука Караџића и секретара Матице српске. И таквих примера небриге има на десетине.

Па, ако ми не будемо водили бригу о својој културно-историјској и архитектонској баштини, ко ће? Али за власт СНС, то је задња рупа на свирали. Покрајински завод за заштиту споменика културе, ако већ постоји, макар у називу мора да, осим формалне и протоколарне улоге, има извршно обавезујућу улогу у односу на локалне самоуправе. Поред стручних лица, која ће бити заиста заинтересована да врше своју радну дужност, а не само партијску, Завод мора да располаже одређеним наменским средствима која ће усмеравати ка локалним самоуправама, са обавезујућом наменом и роковима за извршење, као и са утврђеним степеном одговорности. У супротном, проблеми који повремено искоче у медијима биће само ад-хок указивање на суштинске проблеме и они ће појединачно бити решавани у предизборним активностима, чак иако нема задње намере о пренамени и унапред постигнутог договора са инвеститорима.

Заиста би било лепо да нам сви знаменити објекти засијају као кућа Бана Јелачића у Петроварадину, у коју су и Република и Покрајина и Град, поред државе Хрватске, уложили доста новца.

Ивана Стојановић 

члан Председништва Српског покрета Двери
председник Покрајинског одбора Двери Војводина 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: