Српски Покрет Двери - Лого

Стојановић: Утврдити одговорност – да ли је само систем или смо и ми као друштво заказали?

Јавност у Србији узнемирена је чињеницом да је осмогодишња девојчица из Београда била подвргнута небризи и малтретирању од стране оца. Јавност је још више узнемирила чињеница да су они који су били надлежни да брину да се то не деси, били необавештени, односно незаинтересовани. У овом случају, заказао је цео систем, од Центра за социјални рад до свих других надлежних институција. 

   Међутим, поред система заказало је још нешто – наша људскост. У данас све више отуђеном друштву и све више присутном „гледању свог посла“, поготово у великим градовима, све више се манифестује отуђеност и небрига о свом ближњем. Свеопшта трка за послом и новцем, уз бесконачно седење испред телевизора или компјутера, као и живот у виртуелној стварности уз мобилне телефоне, довела је до тога да често не знамо ни ко нам је комшија. Прођемо често и без „добар дан“ једни поред других, док је нешто више од тога, попут успутних разговора о времену, здрављу или породици, постало је крајња реткост и све више продукт неких прошлих времена, за која често кажемо да су била боља.

Систем који је заказао показао је сву своју бирократску неосећајност која се често мери само извештајима и бројкама, а мање људскошћу. Зато се свакако мора тражити одговорност надлежних за занемаривање бриге о детету. Међутим, поред институција, одговорност лежи и у сваком од нас „који гледамо своја посла“ и журно затварамо врата од стана да се не сретнемо са комшијама, да не би рекли „добар дан, како сте“, да не би заједно ушли у лифт или кратко попричали о обичним животним проблемима. Можда би нас то „добар дан, како сте“ некад мало задржало у подгревању ручка, гледању телевизије или пребирању по друштвеним мрежама, али сигурно би нам донело осећај испуњености и припадности, јер човек је ипак социјално биће. Да је било тога више, неко би се од станара више заинтересовао о тој породици, неко од комшија би сусретао девојчицу, питао је како је, да ли иде у вртић или школу, да ли је гладна или уредно обучена? Да је било тог „добар дан, како сте“ неко би приметио да ли се игра са децом или је у њеним очима туга?

После овог случаја, цео систем надлежних институција ће морати боље да уреди свој ланац одговорности у раду, можда ће се и мало људски преиспитати свако понаособ, али важније је да ли ћемо се ми као друштво, родитељи или нечија деца замислити о нама самима и где где нам оде људскост? Морамо поново наћи душу и људскост, јер без тога постаћемо свет безосећајних машина, отуђена, безимена, а пре свега, усамљена и несрећна јединка.

Ивана Стојановић 

Члан Председништва Двери
Председник Савета Двери за породицу 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: