Српски Покрет Двери - Лого

Тражимо слободан приступ документима

Скоро 80 године после Другог светског рата и догађаја који су уследили непосредно после рата, а који су дуго били прећуткивани због идеолошких разлога, стручна и шира јавност нису у могућности да добију приступ свим документима који осветљавају тај период.

    Иако закон допушта грађанима да након одређеног рока добију увид у све архивске документе, унутрашњим правилима Архива Србије се то право ипак ускраћује. Најновији пример забране рада у Архиву Србије двојици познатих научника сведочи о томе. Петиција коју је покренула група научника и јавних личности јасно говори о проблему (петицију можете прочитати и потписати овде).

Српски покрет Двери сматра да је неопходно да сви документи који говоре о Другом светском рату и догађајима након њега морају да буду доступни свим грађанима без ограничења. У том смислу сматрамо и да је потребно скидање забране увида у тајна досијеа.

У данашњем времену, поред свакодневних брига и обавеза које сви имамо, насушна потреба сваког члана друштва је да зна истину о тешким годинама братоубилачког рата и партијског терора. Истина је неопходна да би пут у будућност био могућ.

Бошко Обрадовић, председник Двери
Зоран Павловић, организациони секретар Двери

 

* Извор фотографије: Јутјуб/скриншот

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: