Заједничка изјава државотворне опозиције

Јучерашња изјава специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака потврдила је чињеницу која се већ могла констатовати – да је Александар Вучић начелно прихватио француско-немачки предлог споразума о признању сецесије наше јужне покрајине Косова и Метохије.

Сада се од њега очекује да јавно и експлицитно потврди своју сагласност и правно обавеже државу Србију. Наглашавамо да је такво деловање противуставно и да поред историјске и политичке одговорности, за собом повлачи и кривичноправну одговорност. Грађани морају да знају да би прихватањем такозваног француско-немачког предлога споразума, а заправо плана ЕУ и САД, неповратно био урушен уставноправни поредак државе Србије, изазвана дугорочна нестабилност на Балкану стварањем Велике Албаније и ударом на Републику Српску који би уследио, као и дефинитивним нестанком српског народа са Косова и Метохије. Изнад свега, прихватање поменутог предлога споразума односно капитулација и одрицање од Косова и Метохије би представљали највеће национално понижење у историји српског народа. Српска коалиција НАДА коју чине Нови ДСС и ПОКС, Српска странка Заветници и Српски покрет Двери неће дозволити да се на овакав начин угрози будућност српског народа као и мир и стабилност региона.

Бошко Обрадовић, председник Српског покрета Двери
Милица Ђурђевић Стаменковски, председник Српске странке Заветници
Милош Јовановић, председник Нове Демократске странке Србије
Војислав Михаиловић, председник Покрета обнове Краљевине Србије