Српски Покрет Двери - Лого

Зоран Павловић: Манипулације власти око Косова и Метохије се настављају

О дешавањима у вези седнице Народне скупштине о Косову и Метохији и о „Извештају о преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини од 1. септембра 2022. до 15. јануара 2023. године“ 

    Јавност је била с правом узнемирена када је, након састанка са представницима неколико западних држава, председник Србије изјавио да је спреман да прихвати споразум који се тиче Косова и Метохије, познат под колоквијалним називом „француско-немачки“ те да почне са његовом имплементацијом. Најпре су реаговале патриотске политичке организације, затим национално свесни интелектуалци и људи од угледа у српском друштву, а сигурни смо и да је велики број грађана био забринут за судбину државе јер, према ономе што се појавило у медијима, тај споразум није ништа него корак даље у признању лажне државе Косово. Суочен са захтевима који су му пристигли што преко медија, што званично од посланичких група у Народној скупштини, председник државе је одлучио да буде сазвана Посебна седница посвећена Косову и Метохији. На ту вест јавност је помислила да ће коначно бити обелодањен француско-немачки предлог у целини и да ће се о њему расправљати. Међутим, до тога није дошло. Седница је сазвана са другачијом темом, а то је „Извештај о преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини од 1. септембра 2022. до 15. јануара 2023. године“. Поред ове манипулације са темом седнице, председник државе је учинио још једну. Наиме, он је у медијима изјавио да је позвао све политичке странке на консултације, а недуго затим и да је већина то одбила, не појашњавајући ко је одбио, а ко прихватио, те да је то наводно доказ да опозицији није до озбиљне расправе већ до прављења циркуса у Скупштини. И ово, наравно, није тачно, јер никаквог званичног позива није било, а поуздано знамо и да је више посланичких група писало председнику и прихватило разговоре, у и ван Скупштине.

Када је већ дошло до седнице са тачком дневног реда која ни издалека није суштинска јер је сва пажња морала да буде фокусирана на актуелни „француско-немачки“ споразум који јавност није видела, а о коме се навелико прича, ред је да се осврнемо на оно што је дошло до народних посланика.

„Извештај о преговарачком процесу…“ је препун података који су заиста драгоцено историјско сведочанство и то о више питања. Најпре о тешком положају српског народа, а затим о споразумима које је српска власт потписивала, а које албански сецесионисти не поштују и што је најважније о много уступака које је српска власт чинила потписивањем тих споразума супротно интересима државе Србије, што је све ишло на руку албанским сецесионистима у њиховој намери да заокруже своју „независност“.

Тако, на пример, у овом извештају стоји да Курти врши дискриминацију и спроводи насиље над Србима, да од септембра 2022. Привремене институције самоуправе (ПИС) односно самозване албанске власти у јужној покрајини генеришу околности које ће им омогућити да избегну примену ранијих споразума и да намећу једнострана решења која ће отежати живот Србима, да је за ових 4 и по месеца забележено 68 напада на Србе, те да албанске власти не тумаче те нападе као етничке, а да ту логику користе и припадници међународне заједнице. Детаљно су описани и случајеви насиља, посебно упади специјалних снага РОСУ на север покрајине и проблеми око регистарских таблица. Поред тога, описано је шта су све радиле надлежне канцеларије Владе Србије. Истиче се и да се у преговарачком процесу радило на питањима енергетике, слободе кретања, несталих лица, да је на адресу ЕУ упућен захтев у вези интерно расељених лица, али да то није дошло на дневни ред и тако даље.

Извештај је тако написан да читалац треба да извуче следеће закључке: Београд је у свему конструктиван; самозване албанске власти углавном нису конструктивне и углавном не поштују споразуме; све ће бити боље кад се формира ЗСО; ЕУ углавном ћути на неконструктивност албанских самозваних власти; Београд и даље верује у ЕУ.

Међутим, објективни закључци на основу извештаја су следећи:

  • Канцеларије које су сачиниле овај извештај детаљно су навеле сва дешавања, што је битно због праћења ситуације;
  • Видимо да је очигледно да приштинска страна има подршку западних држава;
  • Оно што је најбитније је све оно што је наведено као уступак српских власти од 2011. године до данас албанским сецесионистима, а што представља одрицање од суверенитета и пребацивање надлежности државе Србије на самозване албанске власти;
  • Видимо и да аутори извештаја не наводе по којим законима и које државе треба да се формира ЗСО;
  • Видимо и да не наводе да је део западне међународне заједнице у коју се уздају признао „Косово“ као државу и да њихови потези иду ка томе да то и Србија учини;
  • Видимо и да у извештају нема ни речи о актуелним преговорима са међународном заједницом, посебно са изасланицима западних држава који су у јануару били у Београду.

 

Независно од садржине извештаја, оно што је најбитније је да овај извештај и није требало да буде једина и централна тема седнице, већ је тема оно што је у медијима најављено као француско-немачки план о КиМ који нико није видео осим председника државе.

Зоран Павловић 

Члан Председништва Двери 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: