Српски Покрет Двери - Лого
Search

Бошко Обрадовић: Полиција крши закон

Захтевамо укидање свих прекршајних казни против грађана који су учествовали на протестима.

У име Српског покрета Двери и свих грађана Србије којима свакодневно стижу прекршајне казне због учешћа на протестима против власти и загађења животне средине, постављам питање како је утврђен идентитет ових више десетина хиљада грађана широм Србије? Да ли је коришћена нова и противзаконита технологија камера са техником препознавањем лица? Да ли полиција на тај начин крши закон уместо да га штити? Захтевамо укидање свих прекршајних казни против грађана који су учествовали на протестима.
Ево како то изгледа на личном примеру.

На прекршајном налогу који сам као и бројни други грађани добио од Полицијске управе Чачак и у коме се изриче новчана казна од 5000 динара, стоји следећи „опис”: „Именовано лице се у месту Прељина, град Чачак, на државном путу деоница Прељина-Горњи Милановац између два кружна тока у својству пешака кретао по коловозу и задржавао на истом, чиме је поступио супротно…”. Да овде не улазимо у правне контрадикторности да се у овом опису полицијски службеник позива на кршење једног а у решењу на основу ког се изриче новчана казна другог члана Закона о безбедности саобраћаја на путевима, већ да констатујемо да је једини доказ који се прилаже „службена белешка полицијских службеника ПУ Чачак”. Дакле, упркос томе што нико од нас кажњених није легитимисан на протесту нити му је на било који други званичан начин утврђен идентитет, поставља се питање како је Полицијска управа у Чачку знала ко су учесници протеста. Нема другог објашњења сем да су учесници протеста снимани камерама са забрањеном техником за препознавање лица које нису дозвољене по нашем закону. Управо супротно, члан 144 Кривичног законика јасно каже да уколико службено лице направи неовлашћени снимак прописана казна може бити до три године затвора.

Позивам Заштитника грађана да реагује и стане у заштиту грађана који су мирно протестовали против власти и „Рио Тинта”, користећи загарантовано демократско право на протест које нам даје Закон о јавном окупљању, а јавно тужилаштво да по службеној дужности покрене кривични поступак против полицијских службеника због кршења закона. МУП још једном позивам на укидање свих прекршајних казни против грађана који су учествовали на протестима, а казну свакако нећу платити већ се радујем судском суочењу и одлучивању.

Бошко Обрадовић

Председник Двери

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: