Српски Покрет Двери - Лого
Search

Мирјана Васић: Политика и ментално здравље нације

Не морамо бити стручњаци да би смо увидели повезаност између друштвених околности у којима човек живи и менталног здравља, јер је она очигледна. Дефиниција здравља каже да здравље није само одсуство болести, како се често мисли. Према Светској здравственој организацији здравље је „стање потпуног физичког, менталног и социјалног благостања“. Закључите онда сами колико смо као друштво далеко од оваквог одређења појма здравља …

    Друштво психолога Србије је ових дана издало саопштење за јавност у коме изражава дубоку забринутост поводом друштвене кризе која нарушава ментално здравље грађана, о чему сведоче и актуелна истраживања. Услед низа негативних друштвених појава као што су пандемија и њене последице, свеопшта несигурност и неизвесност, поделе у друштву, катастрофално урушавање свих вредности које главног саучесника има у медијима и онима који их контролишу, потпуно неадекватан начин комуникације у јавном простору, недостатак културе дијалога, давања контрадикторних и збуњујућих саопштења и дезинформисање грађана и још много тога, слободно и одговорно можемо рећи да смо сведоци великог менталног загађења. У саопштењу се наводи да су студије показале и велики пораст депресивних и анксиозних поремећаја. Осим пандемије актуелног вируса нема сумње да имамо и пандемију менталних тегоба, коју како се наводи, можемо разумети као „нормалну реакцију на ненормалне околности“.

Српски покрет Двери недвосмислено подржава независност сваке струке и залаже се за њен повратак тамо где јој је место, ван утицаја политике, јер само тако може сачувати достојанство које јој припада и дати свој пуни допринос заједници што је свакако најважнији смисао сваке науке. Такође, позивамо све институције, релевантне организацији и удружења да почну коначно да се мешају у свој посао, а то значи да преузимају одговорност изражавајући свој објективан став заснован искључиво на струци и искуству и да дају конструктивне предлоге. Само тако, удружени, радећи свако свој посао, можемо се бар надати оздрављењу нашег друштва. Српски покрет Двери срдачно поздравља и придружује се апелу Друштва психолога Србије на личну и друштвену одговорност као и позиву на солидарност и промоцију демократских принципа у циљу заштите менталног здравља нације и интереса свих грађана Србије у најширем смислу те речи.

Мирјана Васић

психолог специјалиста из области психотерапије и психотерапеут

ГрО Двери Шабац 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: