Српски Покрет Двери - Лого
Search

Обрадовић: Исправићемо све неправде према старима

Данас је у Београду одржана конференција за медије на тему положаја пензионера и старих лица, на којој су говорили Бошко Обрадовић – председник Српског покрета Двери, Радмила Живковић – професорка у пензији и Арсеније Станковић – пуковник у пензији.

Бошко Обрадовић: Кажу да о једној држави најбоље говори њен однос према деци и старима. У то се Србија нажалост уверила јер је одлазећа власт највеће неправде начинила управо старим људима, а младе раселила по свету. Комплетан терет фискалне консолидације поднели су пензионери, а након тога је тај новац дељен страним инвеститорима и нестајао у криминалним аферама. То довољно говори о економској политици ове власти која је занована на пљачки немоћних и старих људи. Чули сте представнике пензионера, честитих људи који су цео радни век провели поштено радећи одговорне послове, стичући за државу али и за мирну старост. Старост им се нажалост претворила у низ понижења од противуставно одузетих пензија, до катастрофалног закона који трајно кажњава ранији одлазак у пензију, преко такође противуставне забране кретања за време пандемије све до недоступности здравствене неге и социјалне подршке. Програм наше коалиције предвиђа конкретне мере за исправљање свих неправди нанетих пензионерима и старим лицима, од враћања пензија до увођења беспрекорног система правде за све људе који своји радни век проведу часно радећи до здравствене и социјалне заштите јер то су људи који су дали цео свој живот за изградњу овог друштва и заслужују достојанствену и мирну старост.

Радмила Живковић: У Србији која броји нешто мање од седам милиона људи, живи скоро 21% особа старијих од 65 година, а међу њима близу деветсто хиљада жена. Поражавајућа чињеница јесте да око сто педесет хиљада жена старијих од 65 година нема никакве приходе и живи на доњој граници сиромаштва. Уз све наведено треба додати да држава Србија (једина у Европи) НЕМА Националну стратегију о старењу. Толико о бризи за старе – сваки коментар је сувишан. Ипак, власт их се сети пред изборе и тада посеже крајње понижавајућу меру сваком старом лицу удељивањем по неколико хиљада динара. Кад избори прођу, прође и ,,брига“ за старе, али иду неки нови избори и биће још новца из ,,хелихоптера“. Јасно је да власт манипулише и уцењује старе, може јој се, јер је опште познато да су стари људи најслабија карика друштва.

Арсеније Станковић: Транзицијом су највише погођени пензионери из једноставног разлога јер је свака нова власт затицала празну државну касу. А апетити нове армије јуришника на државну касу су морали бити задовољени да би таква власт опстала. Александар Вучић није имао више шта да прода или приватизује, а кредити и подршка из иностранства су стали. Прибегао је добро познатом методу – створиће слику о неизбежном банкроту Србије пласирањем неистина и полуистина путем медија. Пензионере је прогласио гробарима српске економије. Списак недела овог режима је подугачак – од непотпуног усклађивања пензија које је почело 2012. године, преко закидања дела пензија прво војним пензионерима, а затим и отимања дела пензија свим пензионерима Србије до финалног чина подржављења Фонда ПИО и изменама Закона о ПИО 2014. године, којима су уведени пенали, трајно умањење пензија због одласка у превремену старосну пензију са 40 година стажа и изменама Закона из 2019. године које се односе на „Швајцарску формулу“. Данас, наде војних бескућника којих има око 3,5 хиљада, који живе по сабирним центрима и објектима Министарства одбране, упрте су у Бошка Обрадовића и очекују брже решавање овог проблема.

Инфослужба Двери

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: