Српски Покрет Двери - Лого
Search

Васић: Спречити урбанистички хаос у Београду!

Захтевамо од свих надлежних институција да се Генерални урбанистички план (ГУП) за Београд до 2041. године повуче са јавног увида и тиме спречи даље уништавање Београда, а у том смислу смо предали и званичан захтев надлежним секретаријатима, као и градоначелнику Александру Шапићу.

    Наиме, власт СНС-СПС је усвојила ГУП за Београд на седници Скупштине града 7. марта 2016. године и очигледно је да се новим жели легализовати будући урбанистички хаос који ће бити направљен од стране појединаца блиских овој власти.

У том смислу, Комисија за планове Скупштине града Београда, на челу са Марком Стојчићем, је прави представник грађевинске мафије у Београду. Она легализује и озакоњује све што никада не би урадило ниједно стручно лице који поштује своју професију. Уколико само погледамо приказ ГУП-а, без и да га детаљно анализирамо, схватићемо да су „нападнуте“ и већ уцртане све постојеће зелене површине у граду у централним градским и приградским језгрима због чега се оштро противимо наставку процеса Усвајања ГУП-а за Београд до 2041. године. Све оно што стоји у опису постојећег ГУП-а је катастрофално: мањак инфраструктуре, непостојање зелених површина, уништавање водоизворишта Макиш и Сурчинског поља као једине резервне могућности за водоснабдевање Београда у случају загађења Саве и Дунава и свођење постојећих паркова и шума (Кошутњак, Звездарска шума) на статистичку грешку. Очигледно је да власт у Београду новим ГУП-ом жели само да озакони нову градњу и тиме напуни своје и џепове њима блиских инвеститора по сваку цену.

Због тога је важно рећи да су промене у граду могуће једино када сви актери буду процесуирани и буду одговарали за уништавање Београда као светске метрополе која има велику историју. Та историја је уништена новим, квазимодерним зградама које се зидају од ивице једне до ивице друге парцеле, без иједног квадратног метра зелених површина!

Радмила Васић

Потпредседник Двери

Председник градске оганизације Двери у Београду

 

*Извор фотографије: Н1 

 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: