Српски Покрет Двери - Лого
Search

Костић: Патријарх је у праву – хитно решити статус веронауке

Српски покрет Двери поново упућује апел надлежним државним органима – Влади Републике Србије и Министарству просвете, науке и технолошког развоја – да што пре реше проблем са организовањем и извођењем верске наставе у школама, као и да пре почетка нове школске године коначно буде решен правни статус свих вероучитеља.

      Пошто се по релевантним анкетама у Србији 75% грађана изјашњава као религиозно, Његова Светост Патријарх СПЦ, највеће верске заједнице у Србији, има апсолутно право и обавезу да тражи од државних органа да се преиспита и коначно исправно реши однос према веронауци и вероучитељима у основним и средњим школама.

Ових дана СПЦ стижу бројне притужбе на рад директора школа. Само Одбору за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке стигле су пријаве из чак 58 основних и средњих школа на подручју Београда које су поднели вероучитељи и забринути родитељи. Они се жале на поједине директоре школа да обесхрабрују ученике да упишу веронауку и да путем педагошко-психолошке службе сугеришу ученицима да се не опредељују за веронауку, на шта апсолутно немају право.

Српски покрет Двери позива Владу Србије и Министарство просвете, науке и технолошког развоја да:

  • Влада Србије после две године конституише Комисију за верску наставу која је надлежна за верску наставу у школама.
  • Да се у Скупштини Србије усвоји закон који би решио спорна питања а не да се ове ствари решавају подзаконским актима.
  • Да се врати статус верске наставе из изборног програма у изборни предмет и да се укине било какво ограничење у погледу минималног броја ђака и часова.
  • Да се реши статус 2100 вероучитеља и да им се омогући закључивање уговора о раду на неодређено време.
  • Да се омогући верским заједницама ефикасан надзор над наставним садржајем и вероучитељима.

 

Пошто су све традиционалне верске заједнице прошле године већ послале допис председнику Србије, председнику Владе, Народној Скупштини и Министарству просвете, науке и технолошког развоја, очекујемо да се овај проблем што пре реши, а свакако пре почетка нове школске године и да се тако омогући поштовање Устава који грађанима даје право на верско образовање своје деце.

мр Иван Костић

Потпредседник Двери

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: