Српски Покрет Двери - Лого
Search

Миленковић Керковић: „Замрзавање“ и ограничење банкарских накнада нису довољна заштита грађана Србије

Тражимо ограничење превисоких камата и увођење пореза на екстрапрофит
Српски покрет Двери поздравља мере којима је Народна банка Србије зауставила даљи раст накнада и делимично смањила огромне цене банкарских услуга, али очекујемо од централне банке Републике Србије да предузме и друге мере заштите грађана и очувања стабилности финансијског система.

    Са осиромашеним и презадуженим грађанима који банкама дугују 11,75 милијарди евра и више од 5 милијарди евра за готовинске кредите, не може бити финансијске стабилности, јер су грађани принуђени да због сервисирања дуговања банкама угрожавају своје основне животне, прехрамбене и енергетске потребе.

Мере Народне банке Србије ће у наредних годину дана спречити банке да повећавају цене својих услуга, а банке које су накнаде за платне услуге већ повећале ће од 1. септембра ове године морати да их умање за 30% или да их врате на ниво од пре 1. јануара 2022. године. Цене накнада биће практично „замрзнуте“ у наредних годину дана, а и прописан је основни минимални „пакет“ платних рачуна, чија цена неће моћи да буде виша од 150 динара. Упркос овим мерама, банкарске накнаде су и даље превисоке за многе услуге, попут подизања новца са банкомата друге банке, али и за неке од накнада које су смањене. Поставља се питање њихове оправданости, попут накнада за електронска плаћања. При свему томе, лошије ће проћи банке које своје накнаде нису ни повећавале од банака које су све време од повећања тај екстрапрофит већ наплатиле. Приход банака по основу накнада и провизија само у првих пет месеци 2022. године је износио 226 милиона евра, што је готово 30% више у односу на прошлу годину и што је утицало на раст профитабилности банкарског сектора.

Док су банке свој профит повећавале, грађани су сиромашили али не због накнада на банкарске услуге, већ због највећих камата у Европи, пре свега оних на прекорачење по текућем рачуну, односно за тзв. „дозвољени минус“, помоћу кога презадужени грађани Србије састављају крај са крајем и улазе у све веће дужничко ропство. Камата на дозвољено прекорачење по текућем рачуну у јуну месецу је у просеку иозносила 30%, а разлике у каматама између банака су огромне и необјашњиве. Каматне стопе се крећу од 33,79% камате за дозвољено прекорачење код Еуробанк и Директна банке и 33,64% код Моби банке, до 9,73% код Прокредит банке. Камата за тзв. „недозвољени минус“ је преко 50% (Моби банка), док Про Кредит банка недозвољено прекорачење наплаћује 11,21%.

Стога, Српски покрет Двери понавља захтев упућен Народној банци Србије да постави „коридоре“ и ограничи каматне стопе на „дозвољени минус“ које су највеће у Европи, а које плаћа најсиромашније становништво у Европи. Поред тога, тражићемо увођење додатног пореза, како за банке и друге финансијске институције, тако и за све компаније које су у време велике кризе и огромног осиромашења становништва оствариле екстрапрофите.

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Народни посланик
Потпредседник Двери

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: