Српски Покрет Двери - Лого

Мартић: Пуна подршка пољопривредницима!

Подршка домаћој привреди и пољопривреди је годинама једно од основних залагања Српског покрета Двери. Захтеви пољопривредника су сасвим оправдани и држава под хитно мора да нађе начин да их реши. Држава на жалост годинама уназад није успела да нађе праву меру у подстицајима, откупу, извозу, робним резервама.

    Држава мора субвенционисати производњу и омогућити јефтиније гориво, укинути или драстично смањити акцизе на гориво, ослободити увоз односно укинути царине на увоз вештачког ђубрива. Само на тај начин наша пољопривредна производња може бити конкурентна на страним тржиштима.

Гарантована цена при откупу мора да буде таква да пољопривредној производњи обезбеди зараду, а не да се дешава, као сада, да су инпути велики, а гарантована откупна цена није довољна ни за покривање трошкова.

Намети који годинама изазивају гнев и грађана и пољопривредних произвођача као што је такса за одводњавање једном мора отићи у заборав.

Одлуке да се ослободи извоз житарица од 21. јула и извоз уља од 10. августа су у ова кризна времена веома дискутабилне. Ако имамо у виду да се годинама појављују афере око нестанка робе из робних резерви шта се може очекивати сад, када је потражња за житарицама и уљем огромна. Да ли да верујемо министарству пољопривреде у техничком мандату и министру Недимовићу који можда то више и није, да ће пратити ситуацију?

Држава мора да гарантује откуп по реалним тржишним ценама!

Оваква одлука о извозу само погодује извозничком лобију, а државу излаже ризику прехрамбене безбедности, да ли ће бити довољно житарица и уља за наше грађане, јер нико од надлежних не може знати до када ће криза трајати!

Пољопривреда у Војводини је девастирана многим потезима државе од давања најквалитетније пољопривредног земљишта страним компанијама за производњу које су махом прљаве технологије до тога да се наши велики комбинати продају за мале паре странцима.

Потребан је дијаметрално супротан однос државе према нашем пољопривреднику, однос који ће гарантовати и сигурност при откупу и подршку у току производње.

Двери су за тржишно оријентисану пољопривреду, међутим у садашњој ситуацији глобалне кризе сасвим је извесно да је неопходан уплив државе и предузимање државних мера како би се умањили штетни ефекти кризе на нашу пољопривредну производњу и наше грађане!

Раденко Мартић

Члан Покрајинског одбора Двери за Војводину

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: