Српски Покрет Двери - Лого
Search

Женска снага Двери: Поштовање и уважавање је срж толеранције међу људима

Удружење жртава насиља „ХАЈР“ одржало је тематску модну ревију у атријуму Народног музеја под називом „ЖИВОТ ЈЕ ПИСТА ЈЕДНАКА ЗА СВЕ“. Позиву се одазвала и Женска снага Двери коју је представљала Нада Гладовић, јер ове храбре жене које су претрпеле насиље и нису о томе ћутале заслужују сваку врсту подршке и поштовања.

Детињство свих девојчица обележиле су бајке у којима су оне принцезе и до краја живота живе са принцем у срећи и благостању. Нажалост, многе од њих нису имале ту срећу у животу и њихова бајка се претворила у сам пакао. Управо је и председница удружења „Хајра“ Хајрија Рамадани изашла на писту у белој хаљини, симболички шаљући поруку да је невина жртва насиља, али да има снаге да настави храбро да корача кроз живот градећи свој живот из бајке.

 

Подршка жртвама насиља се обележава само на Међународни дан борбе против насиља и по правилу ту се прича завршава. Борба против насиља мора да се спроводи свакога дана у години и зато је Женска снага Двери покренула кампању која се састоји из два дела. Први носи назив „ДОСТА ЋУТАЊА“ и усмерена је ка ћутању жртава насиља и институција. Други део кампање под називом „ОКРЕНИ СЕ ОКО СЕБЕ“ усмерен је ка окретању главе свих нас од проблема.

Данас се насиље дешава свуда око нас. У школи, породици, у саибраћају, на улици, у медијима и морамо да престанемо да се правимо да се то дешава неком другом и да се нас не тиче. Такав став је погрешан из разлога што нико није заштићен од ове појаве, она нам је близу и више него што смо тога свесни, а када се освестимо обично је већ касно. Исто као што и ћутање жртве насиља неретко доводи до кобних последица. Циљ кампање коју је покренула Женска снага Двери јесте подизање свети о присуству насиља, да укаже колико је оно присутно у свим сегментима живота и да ми као друштво ту чињеницу негирамо. А да би се успешно изборили са насиљем у друштву морамо сви постати свесни његовог постојања, без оптужби једни других, без пребацивања лоптице у туђе двориште, већ заједно школа, родитељи, медији и држава да преузму одговорност за стање у којем смо се као друштво нашли.

Континуирани заједнички кораци који имају програм системских решења феномена насиља захтева ангажман читавог друштва. Наша обавеза је да градимо друштво које промовише здрав систем вердности, бори се против дискриминације и промовише толеранцију као културу понашања. Женска снага Двери свој део одговорности прихвата и зато ће народни посланици Двери поднети председнику Народне скупштине ПРЕПОРУКУ ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ О ПРЕВЕНЦИЈИ НАСИЉА У НАШЕМ ДРУШТВУ.

Драгана Милићевић

Председник Женске снаге Двери и члан Председништва Двери

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: